kalifornija

Požgano mesto bo potrebno "prenoviti v celoti"

STA/B.K.
15. 11. 2018, 07.16
Posodobljeno: 15. 11. 2018, 08.19
Deli članek:

Veliki požari v Kaliforniji še vedno niso pod nadzorom. Hkrati se povečuje njihov smrtni davek. Doslej je zaradi ognjenih zubljev umrlo skupno 58 ljudi. Najhuje je na severu ameriške zvezne države, kjer je umrlo 56 ljudi, ter na jugu, od koder poročajo o dveh smrtnih žrtvah. Pogrešajo še 130 ljudi.

Reuters
Kalifornija v plamenih.

Direktor ameriške Zvezne agencije za obvladovanje izrednih razmer Brock Long je dejal, da je požgano mesto Paradise, v bližini prestolnice Sacramento, potrebno "prenoviti v celoti." Ob tem je razmere opisal za katastrofalne. Po njegovih besedah je mesto "ena izmed najhujših katastrof," ki jih je videl.

Kalifornijski guverner Jerry Brown je bil pretresen nad razsežnostmi uničenja. "Videti je kot vojno območje," je dejal. Ameriški notranji minister Ryan Zinke, ki je prizadeto območje obiskal v sredo, je ocenil, da gre za uničujočo tragedijo, in poudaril, da je to najhujši požar, ki ga je kdajkoli videl.

Številne ljudi so doslej namestili v začasna zatočišča. Oblasti se že bojijo, da bi se tam lahko hitro razširile različne bolezni. Zdravstvene oblasti so prebivalce že pozvale, naj se zavarujejo pred zaradi z dimom onesnaženega zraka in naj ostanejo v notranjih prostorih, še posebej naj bi to veljajo za otroke.