Hekerji so slovensko družbo Nicehash, ki se ukvarja z rudarjenjem s kriptovalutami, napadli 6. decembra in ji ukradli bitcoine v tedanji vrednosti okoli 56 milijonov evrov. Ta teden so na spletni strani objavili informacije o poteku preiskave.

Kot so navedli, so takoj po lanskem napadu, do katerega je prišlo decembra, storil vse, da bi zagotovili celovito in poglobljeno preiskavo incidenta. O napadu so nemudoma obvestili slovenske organe pregona, najeli so tudi mednarodno agencijo Lifars, ki se ukvarja z digitalno forenziko. Po napadu so se v preiskavo vključili še Europol, FBI in druge pristojne institucije.

"Čeprav preiskava, ki jo vodijo ameriški preiskovalci, še poteka, smo hoteli osvetliti nekaj dejstev o izvoru napada," so navedli na spletni strani. Glede na način in metodo vdora v njihov sistem, so napisali, da je napad podoben napadom skupine Lazarus, vendar pa iskanje krivca še ni končano.

"Šlo je za tehnično brezhiben napad na sistem Nicehasha, v katerem so z vojaško natančnostjo prenesli bitcoine. Napad je bil ciljan, napadalec pa izurjen, organiziran in hiter," so navedli izjavo izvršnega direktorja družbe Lifars Ondreja Krehela.

Nicehash se je zavezal, da bo uporabnikom povrnil ukradene bitcoine. Doslej so jih vrnili 69 odstotkov, vendar pa so ti vredni manj kot pred letom dni. Vrednost bitcoina se v teh dneh giblje okrog 6000 dolarjev, rekordne vrednosti pa je ta kriptovaluta beležila decembra lani, ko se je gibala celo okoli 20.000 dolarjev.