Rokovanje

FOTO: Trump in Macron sta si spet merila moči, tokrat zmagal Francoz

R.T.
12. 11. 2018, 09.01
Posodobljeno: 12. 11. 2018, 09.19
Deli članek:

Ameriški in francoski predsednik sta se srečala na proslavi ob 100. obletnici prve svetovne vojne v Parizu.

Reuters
Samozavesten nasmeh francoskega predsednika.

Ameriški predsednik Donald Trump in njegov francoski kolega Emmanuel Macron sta še pred nedavnim opevala svoj odnos, a ob njunem nedeljskem srečanju je bilo vidno, da se je ta rahlo skisal.

Konec tedna se je pričel s Trumpovim tvitom, v katerem je obsodil Macronove izjave o nujnosti oblikovanja skupne evropske vojske, ki bi se lahko branila tako pred Rusijo in Kitajsko kot pred Združenimi državami. Trump je izjavo označil za žaljivo in "Evropo" pikro pozval, naj plača svoj del v vojaško zvezo Nato.

Reuters
Ni pričakoval tega, kar ga je doletelo.

A šele, ko sta se predsednika videla v živo je postalo jasno resnično stanje njunega razmerja. Izmenjala sta si namreč enega izmed najbizarnejših stiskov rok v zgodovini.

Voditelja sta se rokovala po koncu skupne novinarske konference, kjer je bilo prav tako očitno, da Trump ne deli več toplih občutkov do Macrona. Slednji, ga je namreč med konferenco prijateljsko potrepljal po kolenu, a Trump je ostal stoičen in kretnje ni vrnil, niti se ni nasmehnil.

Reuters
Preveč prijazno, prijateljček.

Le nekaj minut za tem, ko sta si segla v roke pa je ameriški predsednik stisk hitro popustil, kar mu bojda ni v navadi, a francoski voditelj je stiskal še dalje.

Kasneje so kamere posnele Trumpovo desno dlan, na kateri so ostali očitni sledovi Macronove želje po tem, da bi nadvladal ameriškega kolega.

Reuters
Macron je držal in ni izpustil.

Macron je sicer junija priznal, da je pred prvim srečanjem s Trumpom pod drobnogled vzel posnetke njegovih rokovanj, zato da bi se pripravil in ga simbolno nadvladal.

Voditelja sta sicer večkrat dejala, da še vedno uživata v skupnem delu. A stopnja ugodja ob srečanjih je opazno nižja kot pred enim letom.

Reuters
Palec je morda res obrnjen gor, a kotički ust niso.