Svet

V polovici držav na svetu se zmanjšuje rodnost

M.V. / STA
11. 11. 2018, 21.30
Deli članek:

V skoraj polovici sveta se je občutno zmanjšala rodnost, kar pomeni, da prizadete države nimajo dovolj otrok za ohranitev števila svojega prebivalstva, kaže raziskava, objavljena v strokovni reviji Lancet.

Profimedia
91 držav, večinoma v Evropi ter Severni in Južni Ameriki, nima dovolj rojstev za ohranitev sedanjega števila prebivalcev.

Raziskovalce je ta ugotovitev močno presenetila, saj iz študije izhaja tudi, da je v državah v razvoju rodnost še vedno v vzponu. 

Globalni pregled rojstev, smrti in bolezni, ki ga je na podlagi podatkov po državah pripravil raziskovalni inštitut IHME, je, presenetljivo, pokazal, da je rast svetovnega prebivalstva, ki se je z 2,6 milijarde ljudi leta 1950 do leta 2017 povečalo na vrtoglavih 7,6 milijarde, izjemno neenaka, in to glede na regije in tamkajšnje prihodke. Za raziskavo, ki predstavlja enega najpodrobnejših pregledov globalnega javnega zdravja, je IHME pregledal 8000 virov podatkov, med katerimi je bilo 600 novih. 

Inštitut, ki ga je na Univerzi Washington ustanovila Fundacija Billa in Melinde Gates, je pri tem ugotovil, da 91 držav, večinoma v Evropi ter Severni in Južni Ameriki, nima dovolj rojstev za ohranitev sedanjega števila prebivalcev. Najmanj rodna država v Evropi je Ciper, saj tam ženska rodi le enega otroka. V Sloveniji ženska glede na razpredelnico IHME v povprečju rodi 1,5 otroka. Na drugi strani pa je rodnost med letoma 1950 in 2017 še naprej rasla v Afriki in Aziji.