Trump pri Macronu

Tvitanje ni pokvarilo njunega "zmenka"

G.G./STA
10. 11. 2018, 14.38
Posodobljeno: 10. 11. 2018, 14.46
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je ob prihodu v Pariz kritiziral predlog francoskega predsednika Emmanuela Macrona za ustanovitev skupne evropske vojske, s katero bi se Evropa lahko branila tudi pred ZDA.

Profimedia
Trump in Macron. Na videz kot stara kolega.

"Francoski predsednik Macron je pravkar predlagal, da mora Evropa ustanoviti lastno vojsko, da bi se zaščitila pred ZDA, Kitajsko in Rusijo," je tvitnil Trump in dodal: "Zelo žaljivo, vendar bi morda morala Evropa najprej plačati svoj delež Natu, ki ga ZDA velikodušno subvencionirajo."

Trump se je s tem obregnil ob Macronovo izjavo, da bi morala imeti Evropa svojo lastno, skupno vojsko. V pogovoru za francoski radio Europe 1 se je namreč v torek zavzel za ustanovitev "prave evropske vojske", s katero bi se Evropa lahko branila pred Rusijo, Kitajsko in ZDA. Dejal je še, da mora Evropa zmanjšati odvisnost od ZDA. Francoski uradniki so sicer pojasnili, da je Macron s tem pozval zgolj k tesnejši obrambni povezavi Evrope.

Nesporazum

Iz urada francoskega predsednika so danes priznali, da bi predsednikova izjava glede skupne evropske vojske "lahko povzročila zmedo". Ob tem so zatrdili, da Trumpova jeza temelji na "nesporazumu". Predsednik Macron "ni nikoli rekel, da potrebujemo evropsko vojsko proti ZDA".

Predsednika sta nato spor poskušala zgladiti takoj ob prihodu Trumpa v Elizejsko palačo, kjer sta se z Macronom sestala za zaprtimi vrati. Macron je namreč pred začetkom srečanja novinarjem povedal, da bosta z ameriškim kolegom razpravljala tudi o "strateških zmožnostih Evrope".

Ob tem se je dotaknil tudi opazke Trumpa glede financiranja zveze Nato. "S predsednikom Trumpom delim pogled, da je treba izboljšati delitev bremena znotraj Nata in zato verjamem, da so moji predlogi za evropsko obrambo povsem skladni s tem," je dejal Macron.

Trump je nato kljub petkovim kritikam Macrona zatrdil, da sta s predsednikom "zelo dobra prijatelja". "V številnih pogledih imava veliko skupnega, četudi ljudje morda tega ne razumejo," je dejal. "Želimo pomagati Evropi, vendar mora biti to pošteno," je še dejal. Po navedbah Trumpa so breme zveze Nato v veliki meri prevzele ZDA, "kar je povedal tudi predsednik in on to razume".