Teroristični napad

VIDEO: Ni pomišljal: kar golorok v spopad s podivjanim teroristom

T.L.
9. 11. 2018, 13.16
Posodobljeno: 9. 11. 2018, 13.47
Deli članek:

Policija dogodek, v katerem je življenje izgubila ena oseba, obravnava kot teroristično dejanje.

Profimedia
Policistom so na pomoč priskočili tudi mimoidoči.

V avstralskem Melbournu je moški z nožem uspel zabosti več ljudi v poslovni četrti. V napadu je ena oseba umrla, dve pa sta ranjeni. Na spletu pa so se pojavili posnetki, ki kažejo, kako so se podivjanega in oboroženega napadalca pogumno lotili kar goloroki mimoidoči in mu s tem najverjetneje preprečili, da bi poškodoval še več ljudi. 

V prvih poročilih iz Avstralije so mediji poročali, da se je storilec najprej z avtom zaletel v nakupovalni center, posledično pa da je avto zagorel. Kasneje pa se je izkazalo, da je imel v avtu naložene plinske jeklenke in da je sam sprožil eksplozijo in požar pred začetkom napada z nožem. Nekateri mimoidoči so dejali, da je moški potem, ko je zapustil avto, v njegovo notranjost vrgel nekaj, "kar je bilo podobno bombi", nato pa je zagorelo.

Čeprav sprva policija dogodka ni obravnavala kot teroristični napad, to ne velja več, in dogodek preiskujejo kot teroristični napad. 

Policija je skopa s podatki o napadalcu, je pa jasno, daje prišel iz Somalije v Avstralijo v 90. letih prejšnjega stoletja in da je družina moškega protiterorističnim službam "dobro poznana". 

Z nakupovalnim vozičkom nad besnečega napadalca

Eksplozija avta je odjeknila pred trgovino Target na ulici in nekateri mimoidoči so se takoj zapodili v napadalca. Mimoidoči so na pomoč priskočili tudi policistom, ki so skušali onesposobiti napadalca, ki je besno vihtel nož. Eden od mimoidočih se je kar s pomočjo kovinskega nakupovalnega vozička zapodil proti napadalcu, ki je skušal zabosti policista, pri čemer ga je nekoliko upočasnil. Mimoidoči je ob tem padel po tleh, a je tako vstal in se z vozičkom še enkrat zapodil proti napadalcu. Drug moški pa si je pomagal kar z bližnjim stolom. Napadalec je nato stekel čez cesto, dva policista in moški z vozičkom pa za njim. Mimoidoči je še enkrat potisnil voziček proti napadalcu, ki je znova in znova skušal škodovati policistu. napad se je končal, ko je policist ustrelil napadalca.