Veličastna moč tišine

AVDIO: Srhljiv zvočni zapis trenutka, ko so utihnili topovi in se je končala 1. svetovna vojna

S.R.
9. 11. 2018, 10.54
Posodobljeno: 9. 11. 2018, 11.35
Deli članek:

Svet v teh dneh obeležuje 100. obletnico konca prve svetovne vojne, ki je v štirih krvavih letih vzela več kot 17 milijonov življenj.

Profimedia
Na bojišču v prvi svetovni vojni: vojaki, jarki, puške in lopate.

Premirje ob koncu prve svetovne vojne je začelo veljati 11. novembra 1918. Osrednja slovesnost bo v nedeljo v Franciji, v Sloveniji pa jo danes obeležujemo na ljubljanskem pokopališču Žale, poroča STA. Prva svetovna vojna je Slovence, ki so bili vanjo vključeni predvsem kot državljani Avstro-Ogrske, prizadela kot posameznike in kot narod. Množično so umirali zlasti na frontah, kjer naj bi jih padlo 36.000. Slovenci so v prvi svetovni vojni, na srečo v bistveno manjšem številu, umirali tudi v zaledju, izgnanstvu in internaciji, še poroča STA. Civiliste so najbolj prizadele vojaške operacije v neposrednem zaledju frontnih črt, slovensko prebivalstvo najbolj v zaledju soške fronte.

Ob enajsti ur na enajsti dan enajstega meseca so utihnili topovi, s tem pa se je končala štiriletna vojna, ki je evropska tla posejala s trupli. Umrlo je več kot 17 milijonov ljudi. Londonski Imperialni vojni muzej je v pričakovanju 11. novembra, obletnice dneva, na katerega je bilo leta 1918 sklenjeno premirje, izdal zvočni zapis trenutka, ko je nad Evropo legla tišina in so zopet zažvrgolele ptice. Posnetek je sestavljen iz redkih ohranjenih zvočnih drobcev, ki so bili v zadnji minuti vojne posneti na fronti ob francoski reki Mozeli.

»Ta zvočni zapis me je ujel povsem nepripravljenega. Tako ganljivo. Nikoli se nisem zavedal, da so topovi grmeli vse do zadnjega trenutka. Kaj je ta tišina ob premirju pomenila tistim v jarkih, si lahko samo predstavljam. To, nato tišina in nato glas trobente. Predstavljajte si,« je posnetek na twitterju povedno komentiral eden od presunjenih uporabnikov.