Prislužil si je prijavo

Tomislav trdil, da so ga pretepli migranti, v resnici pa se je zgodilo to ...

T.L.
8. 11. 2018, 14.31
Posodobljeno: 8. 11. 2018, 15.06
Deli članek:

Zadevo je v svoje roke vzela policija in ugotovila, da se je Tomislav napil in zamudil v službo, delodajalcu pa "prodal" zgodbo z migranti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V zadnjem času se zelo hitro širijo lažne novice, v povezavi z migranti. Tako hitro, da je ob protimigrantski histeriji hrvaško ministrstvo za notranje zadeve opozorilo na vse več lažnih novic, ki se o migrantih in beguncih razširjajo na družbenih omrežjih. Poudarili so, da ni mogoče vseh kaznivih dejanj povezati z migranti.

Tomislav si je prislužil prijavo ...

Kaj vse se domislijo nekateri in kaj vse bi pripisali migrantom, pa priča tudi dogodek iz naše soseščine. Tako bi 34-letni Tomislav J. kmalu končal na eni od televizij, kjer naj bi pričal, kako so ga v gozdu napadli migranti. Prodati je želel zgodbo, da ga je skupina migrantov pretepla s palicami, vendar ... policija je ugotovila, da se je Tomislav napil in je svojo odsotnost oziroma zamudo delodajalcu, Hrvaškim gozdovom, opravičil z izmišljenim napadom. Na Policijski upravi ličko - senjski so za Jutranji list potrdili, da so moškega (imena niso navedli) prijavili zaradi "izmišljanja ali širjenja lažnih novic, s katerimi krši javni red in mir". Gre za prvo tovrstno prijavo v povezavi z migranti na Hrvaškem.

... in še vztraja pri vlogi žrtve

Tomislav pa, kaj mu drugega preostane, vztraja pri svoji zgodbi in v vlogi žrtve in ne povzročitelja. Za Jutarnji list je povedal, da je migrante ujel v gozdu in jih slikal z mobilnim telefonom ter jim pri tem govoril po angleško: "Foto, polis, foto, polis". Mislil jih je, kot trdi zdaj, fotografirati in material predati policiji. Vendar pa je nenadoma začutil močan udarec po hrbtu, ko pa je padel pa še drugega po kolku. 

Nato je, kot pripoveduje Tomislav, eden od migrantov rekel po angleško "brez pretepa, mir, mir" in da se je tudi sam strinjal s tem. Dodal je, da se je z njimi lepo pomenil  - ni jasno v katerem jeziku - in da so ga nato izpustili. Tomislav pravi, da je takoj, ko je ulovil signal za mobilni telefon, poklical policijo. "In kaj se je zgodilo. Prijeli so mene, tri ure so me zasliševali, končal sem na poligrafu. Obtožili so me, da sem od televizije prejel denar za snemanje. Jaz sem izpadel kriminalec in ne oni," je za Jutarnji dejal Tomislav. 

Hrvaško notranje ministrstvo opozarja na lažne novice

Hrvaško notranje ministrstvo je opozorilo, da se zaradi možnosti hitrega razširjanja informacij soočajo z vse večjim številom lažnih novic. Kot so dodali, so preverili vse dogodke, ki so jih državljani v preteklem obdobju povezovali z migranti, in večina se jih je izkazala za neresnične, je poročal STA.

"Ni mogoče vsega povezati z migranti niti za takšne povezave ni upravičenih razlogov," so odgovorili na vprašanje časnika 24 sata, ki je poročal o primerih lažnih informacij o migrantih, ki so se v zadnjem času razširile na Hrvaškem. Med drugim so hrvaški uporabniki družbenih omrežij objavili, da je skupina šestih migrantov posilila 13-letno dekle v Liki, pa tudi, da so povzročili več prometnih nesreč. Objavljali so tudi fotomontaže množice ljudi, ki domnevno poskuša vstopiti na Hrvaško, ter informacije o tem, da 20.000 pripadnikov Islamske države čaka na meji, da bodo vstopili na Hrvaško in "povzročili kaos".

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so te informacije zanikali. Obenem so povedali, da so tudi migranti izpostavljeni lažnim novicam. Pred kratkim so se tako v BiH in Srbiji razširile lažne informacije, da bo Hrvaška odprla svoje meje za migrante, poročanje povzema STA.

Zaposlene delavce prijavila policiji

O protimigrantski histeriji priča tudi dogodek, ko je ženska v Samoborju policiji prijavila "sumljive migrante". V resnici pa je šlo za skupino visoko kvalificiranih tujih delavcev z vsemi potrebnimi dovoljenji, ki delajo v svetovno znani hrvaški družbi Rimac Automobili. Oglasil se je tudi podjetnik Mate Rimac. "Res upam, da naši državljani niso tako omejeni. Ampak glede na to, da iz prve roke vem, kako se nekateri vedejo do 'Bosancev', me ne bi nič začudilo."

Eden od mestnih svetnikov v Splitu je predlagal, da bi zaradi nevarnosti migrantov na hrvaške meje postavili visoko bodečo žico in skupine vojakov z brzostrelkami.

Hrvaška policija je včeraj po poročanju STA zanikala tudi informacije, objavljene na družbenih omrežjih in na nekaterih novičarskih portalih, da naj bi na tisoče migrantov tavalo po Liki, kjer naj bi dnevno ropali hiše in strašili lokalno prebivalstvo. Policija v Gospiću je pojasnila, da je letos zabeležila 333 tatvin, kar je občutno manj kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 479. Potrdili so, da je bil med storilci samo en migrant.

Pri tem je zaprosila državljane, naj ne razširjajo lažnih informacij in vznemirljivih vesti, ter opozorila, da s tem storijo prekršek ali celo kaznivo dejanje.