Prestopil meje?

VIDEO in FOTO: Trumpu popustile zavore, poskrbel je za vrsto incidentov

T.L.
8. 11. 2018, 09.40
Posodobljeno: 8. 11. 2018, 10.29
Deli članek:

Uro in pol dolga novinarska konferenca v Beli hiši je bila za Trumpa očitno zelo naporna: številna vprašanja novinarjev so se mu očitno zdela pretežka, da bi lahko ohranil mirnost.

Reuters
Pripravnica je skušala novinarju vzeti mikrofon.

Ameriški predsednik Donald Trump je poskrbel za nov škandal: na sredini tiskovni konferenci v Beli hiši ni mogel zadržati nezadovoljstva nad novinarjem televizijske mreže CNN Jimom Acosto, ki je sicer glasen in jasen kritik številnih predsednikovih potez in izjav. No, ker Trumpu ni ustrezalo novinarjevo vprašanje in novinar ni upošteval Trumpa, ko mu je ukazal, naj odloži mikrofon in se usede, si lahko ves svet ogleda, kako se je Trump soočil z neprijetnimi vprašanji. Ob koncu pa je Trump novinarja hiše CNN, kjer, kot trdi Trump, objavljajo "lažne novice", označil za "sovražnika ljudstva".

Vse skupaj se je v sredo začelo z vprašanjem novinarja Acoste o Trumpovi izjavi glede karavane migrantov iz Srednje Amerike, ki so na poti proti meji z ZDA, in o kateri je Trump dejal, da gre za "invazijo". Trumpa je spraševal, zakaj je skupino migrantov označil za invazijo in ali ne misli, da s tem "demonizira" to skupino ljudi.

Reuters
Vroča izmenjava med Trumpom in Acosto in poseg pripravnice v Beli hiši. Sandersova je kasneje obtožila Acosto, da je "položil roko na pripravnico".

Trump se, seveda, z novinarjem ni strinjal in je dodal, da želi, da ljudje vstopijo v državo na zakonit način. Vmes mu je novinar želel postaviti podvprašanje, pa mu Trump ni dovolil in ga je precej glasno utišal. Acosta ga je nato začel spraševati o oglasu, ki so ga objavili v kampanji in ki prikazuje migrante, ki plezajo čez zidove, Trump pa ga je prekinil, da je bilo vse to res in da v posnetku niso nastopali hollywoodski igralci ... Trumpu se je sicer nekoliko zatikalo pri izjavah, kdaj in kje je posnetek nastal, nato je dejal, da se je zgodilo pred nekaj dnevi. Acosta je predsedniku dejal, da so migranti tisoče kilometrov oddaljeni od ameriške meje, na kar je Trump dejal: "Iskreno, mislim, da bi mi moral pustiti, da vodim državo, ti pa vodi CNN, in če boš svoje delo dobro opravil, se bo vaša gledanost zvišala. V redu, zdaj je dovolj." Trump se ni več želel pogovarjati z novinarjem.

Novinar je vztrajal, kljub Trumpovemu uprtemu kazalcu vanj in izjavi, da je dovolj. Do novinarja je priskočila tudi ena od pripravnic v Beli hiši, ki skrbi, da novinarji dobijo mikrofone in je zagrabila mikrofon, ki ga je Acosta držal trdno v roki in ga ni izpustil. Acosta je zastavil še eno vprašanje Trumpu glede preiskave njegovih povezav z Rusi in če ga skrbi ... konca vprašanja nismo slišali, saj je Trump novinarja preglasil in jezno odvrnil, da ga ne skrbi prav nič, saj da je preiskava izmišljena, novinarju pa ukazal, naj sede in preda mikrofon za postavljanje novinarskih vprašanj naprej. "Zdaj je dovolj, odloži mikrofon," je jezno ukazal Trump. Za trenutek se je zdelo, da bo Trump odkorakal z govornice in novinarju kar sam vzel mikrofon iz novinarjevih rok. No, to pa ni bilo potrebno.

A s tem se "drama" še ni končala. Trump je namreč spet s prstom pokazal na Acosto in dejal, da bi moralo biti CNN sram, ker ga zaposluje in da je Acosta "nesramen in grozen človek, ki ne bi smel delati za CNN". In nato še nekoliko pridigal o tem, kako grozno se Acosta obnaša do ljudi in da se ne bi smel tako obnašati ...

Reuters
Jim Acosta

Trump obračunal še z enim novinarjem

Ko je prevzel mikrofon novinar Peter Alexander iz televizije NBC, ki se je najprej postavil v bran Acosti, se je Trump spravil še nanj: "Tudi nad tabo nisem navdušen, če sem pošten. Nisi najboljši". Acosta se je znova vključil, brez mikrofona, in Trump mu je dejal: "Ko poročaš lažnive novice, kar CNN počne pogosto, si sovražnik ljudstva."

Reuters
Sarah Sanders je kasneje trdila, da je novinar "položil roko" na pripravnico, ki mu je hotela vzeti mikrofon, kar je laž.

Po koncu novinarske konference je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders sporočila, da je Acosti "do nadaljnjega" suspendirala novinarsko akreditacijo v Beli hiši. Acosta je objavil posnetke, kako so varnostne službe zahtevale od njega akreditacijo za vstop v Belo hišo in da so mu že isti večer nekoliko kasneje preprečili vstop. 

Profimedia
Donald Trump

Sandersova je na twitterju zapisala, da "predsednik Trump verjame v svobodo medijev in pričakuje in pozdravlja težka vprašanja njemu in njegovi administraciji. Ne bomo pa dopustili, da bi novinar položil roko na mlado žensko, ki zgolj skuša opravljati svoje delo kot pripravnica v Beli hiši. Tovrstno obnašanje je popolnoma nedopustno". Vendar pa kamere, ki so snemale dogajanje na novinarski konferenci jasno dokazujejo, da novinar na mlado žensko roke ni položil.. "To je laž," je zapisal na twitterju dopolnil Acosta in na CNN so dodali, da bila Acosti novinarska akreditacija odvzeta "kot povračilo za postavljanje težkih vprašanj". CNN je sporočil, da svojega novinarja "popolnoma podpirajo".

Sicer pa si je Trump med 90 minut dolgo novinarsko konferenco privoščil še "nekaj cvetk": utišal je še eno novinarko CNN, April Ryan, ki je želela postaviti vprašanje, temnopolto novinarko televizijske mreže PBS pa je obtožil, da je rasistka, ko ga je povprašala o njegovi nacionalistični retoriki, za tretjega novinarja pa je uporabil posmehljivo oznako, da je "lepotec".

Profimedia
Donald Trump