Prispel v Zagreb

Todorić spet doma

J.P./STA
7. 11. 2018, 21.18
Posodobljeno: 7. 11. 2018, 21.20
Deli članek:

Bivši lastnik koncerna Agrokor Ivica Todorić je danes v spremstvu policije na rednem poletu iz Londona prispel v Zagreb, potem ko so ga britanske oblasti izročile Hrvaški zaradi suma gospodarskega kriminala.

STA
Ivica Todorić

S Todorićem so na letalu bili tudi hrvaški novinarji, ki so spremljali svetovno turistično borzo v Londonu. Pred poletom je samo kratko povedal, da se "dobro počuti" in da ne sme dajati izjav. Todorićeva soproga je novinarjem dejala, da je njen soprog nedolžen in da ni ničesar odtujil. Potrdila je, da bo po prihodu v Zagreb šla domov, medtem ko bodo njenega soproga prepeljali v pripor.

Todorića je na zagrebškem letališču Franja Tuđmana dočakal policijski kombi, v katerem bo nadaljeval pot proti preiskovalnemu priporu. V 24 urah po prihodu naj bi Todorića zaslišal preiskovalni sodnik.

Zagrebški preiskovalni sodnik je določil pripor za Todorića zaradi nevarnosti vpliva na priče med potekom preiskave. Na Hrvaškem je bilo neuradno slišati, da so medtem zaslišali skoraj vse izmed nekaj deset načrtovanih prič. Todorićevi hrvaški odvetniki so se prav tako že pritožili na odločitev o priporu, odločitev o pritožbi pa je možno pričakovati do konca tedna.

Pred letom dni

Todorić se je lani odpravil v London, potem ko je bilo jasno, da bodo sprožili prvo preiskavo proti njemu zaradi kriminala v Agrokorju. Hrvaška je potem za Todorićem objavila mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, ker ga sumijo korupcije, goljufije in ponarejanja dokumentov.

Todorić se je natanko pred letom dni predal policiji. Po plačilu varščine in ob varnostnih ukrepih je bil izpuščen, da se je branil s prostosti do odločitve o izročitvi. Po več letošnjih obravnavah je višje sodišče v Londonu konec oktobra potrdilo prvostopenjsko odločitev o izročitvi 67-letnika. Todorićeva obramba ni uspela dokazati, da so na Hrvaškem sprožili politično motiviran postopek proti nekoč najmočnejšem hrvaškem podjetniku.

Po odločitvi o izročitvi, je Todorić novinarjem povedal, da je razočaran nad odločitvijo sodišča, a je dejal, da bo nadaljeval "svoj boj za resnico". Meni, da ni razloga, da bi bil na Hrvaškem obsojen.

Primer Agrokor

Hrvaško tožilstvo želi Todorića zaslišati v primeru Agrokor, v katerem ga je skupaj z njegovima sinovoma in 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly osumilo, da so iz blagajne Agrokorja na zasebne račune nakazali milijonske zneske. Na ta način naj bi koncern pripeljali na rob propada.

Proti Todoriću poteka preiskava tudi v primeru domnevno nezakonitih posojil, ki jih je investicijski sklad Nexus Private Equity dal Agrokorju preko podjetja Nexus. Gre za 117,5 milijona kun (15,9 milijona evrov).

Todoriću je blokirano premoženje na Hrvaškem kot tudi v Kanadi, na Nizozemskem ter v Veliki Britaniji, ki je ocenjeno na 64,4 milijona evrov.