Žvižgač

Assangea naj bi skušali ugrabiti

J.P.
5. 11. 2018, 16.06
Posodobljeno: 5. 11. 2018, 16.08
Deli članek:

Ustanovitelj spletne platforme Wikileaks se ima zahvaliti gasilnemu aparatu in svoji pretkanosti.

Reuters
Assange je od leta 2012 zaprt v prostorih ekvadorskega veleposlaništva v Londonu.

V Londonu že nekaj let živečega Juliana Assangea je iz spanca sredi noči prebudil ropot, potem ko je domnevni vsiljivec vstopil skozi okno ekvadorskega veleposlaništva v Londonu. Pri tem je prevrnil gasilni aparat, ki ga je tja ravno s tem namenom podstavil premeteni Avstralec, trdijo njegovi odvetniki, ki so prepričani, da je šlo za poskus ugrabitve. Vest o incidentu, ki naj bi se zgodil 26. oktobra, je s svetom delila aktivistka in novinarka Suzie Dawson. Pooblastilo in izjavo je dobila od Assangeovih zastopnikov.

Pomanjkanje varovanja

Žvižgačevi podporniki jadikujejo nad pomanjkanjem varovanja na ekvadorskem veleposlaništvu in pristojnim očitajo, da bi lahko 47-letnega Assangea zaradi tega lahko nekdo ugrabil. Londonska metropolitanska policija o domnevnem vlomu in poskusu ugrabitve nima informacij.

Assange se je po objavi zaupnih depeš ameriških diplomatov na Wikileaksu leta 2010 pred morebitno izročitvijo ZDA zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu leta 2012. Skušal se je sicer izogniti izročitvi na Švedsko zaradi obtožb posilstva, ki so bile lani umaknjene, a ga britanske oblasti še vedno želijo prijeti, ker da se je izogibal britanskemu pravosodju.