Denar, napake in krivda

Ameriške bombe pobijajo otroke: Trump krivi tiste, ki ne znajo uporabljati orožja

T.L.
5. 11. 2018, 14.30
Posodobljeno: 5. 11. 2018, 14.41
Deli članek:

Američani ne bodo prekinili prodaje orožja Savdski Arabiji, in to ne glede na civilne žrtve v Jemnu in pritiske mednarodne skupnosti zaradi umora novinarja Hašodžija.

Profimedia
Donald Trump

Niso krive v ZDA izdelane bombe, ampak nesposobnost koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, da bi – kljub usposabljanju Američanov  znala pravilno uporabiti orožje. To je po avgustovskem pokolu, ko je Savdska Arabija v Jemnu z bombo zadela šolski avtobus, v nedeljskem intervju za Axios izrekel ameriški predsednik Donald Trump. V zračnem napadu na šolski avtobus je umrlo 40 otrok, več deset pa je bilo ranjenih, ko je 9. avgusta 227 kilogramov težka in lasersko vodena bomba MK 82 zadela avtobus v bližini tržnice v mestu Dahjan na severu Jemna.

Trump je zdaj krivdo za tragedijo prevalil na koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, saj, kot pravi, koalicija ni bila sposobne, da bi ameriško orožje uporabljala pravilno. "To se je zgodilo, ker ljudje niso znali pravilno uporabljati orožja, kar je grozno," je dejal Trump in posnetke, ki so nastali na kraju tragedije, kjer so bili najdeni tudi ostanki ameriške bombe, označil za "grozljivko".

Na vprašanje, ali bodo ZDA ustavile prodajo orožja Savdski Arabiji, saj se pojavlja vse več poročil, da koalicija ciljev zračnih napadov v Jemnu ne izbira pretirano pazljivo, je Trump odgovoril, da trenutno "zelo, zelo pozorno" spremljajo dogajanje v Jemnu.

"S Savdijci bom govoril o več zadevah ... zagotovo pa ne bi imel ljudi, ki ne znajo uporabljati orožja, da bi streljali na avtobuse z otroki," je dodal Trump. Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je priznala odgovornost za avgustovski napad, gre pa le za enega od številni napadov "s kolateralnimi žrtvami" med civilnim prebivalstvom v Jemnu. Od začetka zračnih napadov na Jemen, ki so se začeli marca 2015, je le organizacija Human Rights Watch identificirala ostanke ameriškega orožja na prizoriščih najmanj 24 drugih napadov v Jemnu. 

Ne glede na napake bodo orožje še naprej prodajali

Uradni Pentagon pa ostaja neomajen in vztraja, da niso krivi za napake arabske koalicije, čeprav ZDA zagotavljajo usposabljanje z orožjem za koalicijo pod vodstvom Savdijcev. Američani pomagajo Savdijcem tudi z obveščevalnimi podatki, je pa po avgustovskem fiasku obrambni minister James Mattis poudaril, da ameriška vojska pomaga pri načrtovanju, pa Savdijcem ne zagotavlja podatkov o "dinamičnih tarčah".

Američani tudi ne bodo prenehali s prodajo orožja Savdski Arabiji in prekinili 110 milijard ameriških dolarjev težkega dogovora, ki sta ga Washington in Rijad podpisala lani. Zahodne sile so sicer po umoru novinarja Džamala Hašodžija pritisnile na ZDA, da Savdijcem neha prodajati orožje, vendar pa je Trump dal jasno vedeti, da se to ne bo zgodilo. Po drugi strani pa - nekoliko dvolično - ZDA pozivajo Savdsko Arabijo, da preneha s sovražnostmi v Jemnu.