Pogovori

Talibani prihajajo v Moskvo

J.P./STA
3. 11. 2018, 15.59
Posodobljeno: 3. 11. 2018, 16.03
Deli članek:

Rusija bo 9. novembra gostila mednarodne pogovore o Afganistanu, ki se jih bodo po napovedih ruskega zunanjega ministrstva udeležili tako predstavniki afganistanske vlade kot talibanov.

Profimedia
Ašraf Gani

Kot so sporočili v Moskvi, je afganistanski predsednik Ašraf Gani pristal, da bo na konferenco poslal delegacijo, prav tako talibani. To bo prvo mednarodno srečanje na takšni ravni, ki se ga bo udeležila tudi delegacija političnega urada talibanskega gibanja v Dohi, so napovedali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Na afganistanskem zunanjem ministrstvu sicer še niso potrdili, da se bo vlada v Kabulu udeležila pogovorov. "Še vedno se pogajamo in pogovarjamo z ruskimi predstavniki. Nismo še dosegli dogovora," je povedal tiskovni predstavnik afganistanskega zunanjega ministrstva Sebgatulah Ahmadi.

V Moskvi so še povedali, da so na pogovore povabili tudi ZDA, Indijo, Iran, Kitajsko, Pakistan ter pet nekdanjih sovjetskih republik v srednji Aziji.

Gani, ki je položaj afganistanskega predsednika prevzel leta 2014, je sicer danes napovedal, da se bo na predsedniških volitvah prihodnje leto potegoval za nov mandat.