Football Leaks

Nogometni svet pretresa velik škandal: za vse vedela tudi Infiantino in Platini?

S.R./STA
2. 11. 2018, 19.54
Posodobljeno: 2. 11. 2018, 19.59
Deli članek:

Football Leaks, spletna stran, ki že od 2016 razkriva nečedne posle v svetu nogometa, je danes znova objavila nekaj šokantnih dokumentov.

Profimedia
Infiantino in Platini naj bi vedela za nečednosti PSG in Manchester Ciytja.

Med drugim poroča o milijardah evrov sumljivega izvora, ki naj bi jih prejela PSG in Manchester City za nakup najboljših igralcev na svetu. 

Kot razkrivata nemški Der Spiegel, ena od medijskih hiš iz konzorcija EIC (European Investigative Collaborations), ki preučujejo zaupne dokumente, je zdajšnji predsednik Fifa Gianni Infantino, leta 2012, ko je bil generalni sekretar Evropske nogometne zveze, potrdil pogodbo med Pariz St. Germainom in vlado Katarja o sponzorstvu 1,8 milijarde evrov. Že tedaj je bilo to v neskladju z zakoni Uefa o finančnem fair playju. 

Football Leaks navaja, da so se podobne nečednosti dogajale tudi v naslednjih letih, zanje je vedel tudi tedanji prvi mož Uefa Michael Platini, poleg PSG pa je bil s strani Katarja bogato financiran tudi Manchester City. PSG naj bi prejel 1,8 milijarde evrov, City pa kar 2,7 milijardi evrov. 

Evropski mediji, ki že pišejo o novem nogometnem škandalu, ki naj bi zatresel svet usnjene žoge, menijo, da bi morala biti tako PSG kot Manchester City, če so obtožbe resnične, izključena iz vseh evropskih tekmovanj oziroma lige prvakov. 

Druge nečednosti

Football Leaks poroča tudi o nameri največjih evropskih klubov o ustanovitvi evropske Superlige, ki naj bi privedla do odcepitve enajstih najbogatejših klubov od Uefa. Superliga naj bi štartala leta 2021. Hkrati razkriva tudi nečedne posle angleških prvoligašev pri utaji davkov ter načrtni prodor nogometnih managerjev v manj razvite države z namenom snubljenja zelo mladih nogometašev za najboljše evropske klube. 

Poleg tega Der Spiegel obljublja, da bo v naslednjih tednih objavil še nekaj dokumentov, ki bodo dokazali uporabo nedovoljenih poživil pri enem od največjih zvezdnikov tega športa, člana večkratnih evropskih prvakov.