Opustošenje na severu Italije

FOTO in VIDEO: Pogled iz zraka: kot palčke pri igri Mikado

G.G./STA
2. 11. 2018, 13.41
Posodobljeno: 2. 11. 2018, 15.27
Deli članek:

Neurje in vetrolom sta najhuje opustošila sever Italije. Za gorata območja v Venetu (Benečija) še danes velja rdeče vremensko opozorilo.

Vigili del Fuoco
Ogromno podrtih dreves na goratem območju Veneta.
Neurja, ki po Italiji pustošijo od minulega konca tedna, so povzročila veliko gmotno škodo, zahtevala pa so tudi najmanj 17 smrtnih žrtev.

Zaradi zemeljskega plazu je več vasi v Bellunu odrezanih od sveta. Cestne povezave si prizadevajo vzpostaviti reševalne ekipe iz vse regije. Na območju so danes zaprte šole. Župan mesta Belluno Jacopo Massaro je pozval tamkajšnje prebivalce, naj prekuhavajo vodo.

"Razmere so dramatične. Celotne vasi so brez elektrike, cest ni več. Takoj je treba očistiti ceste in poskrbeti, da bodo manjkajoči deli zgrajeni na novo," je poudaril predsednik dežele Veneto Luca Zaia.

Reka Pad narasla za dva metra in pol

Gladina reke Pad je zaradi obilnega deževja v zadnjih 24 urah narasla za dva metra in pol. Kmetijsko združenje Coldiretti je sporočilo, da je zaradi neurij že za več milijonov evrov škode v kmetijstvu.

Močan veter je opustošil gozdove tudi na Južnem Tirolskem. Kot so tvitnili italijanski gasilci, je podrtih več tisoč dreves, območje pa z zraka spominja na palčke pri družabni igri Mikad, pri čemer niso želeli bagatelizirati katastrofalnih razmer, ampak jih le z opisom približati ljudem, ki si zgolj s številkami o uničenih kubičnih metrih dreves ne morejo predstavljati razsežnosti škode.

Med prizadetimi je tudi dolina Fiemme, znana po smrekovem lesu, ki se uporablja za glasbila. Razmere so še naprej težke tudi v deželi Ligurija na severozahodu Italije. Cesta do letovišča Portofino je po neurjih, ki so pustošila v minulih dneh, močno poškodovana in ni prevozna. V kraju je prekinjena tudi oskrba s plinom.

Na Siciliji pa je v pokrajini Agrigento zaradi zemeljskih plazov po močnem deževju od sveta odrezanih več hiš.