Arbitraža

Juncker Slovencem sporočil: Brez komentarja

T.L./STA
30. 10. 2018, 16.30
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 16.41
Deli članek:

Juncker v odgovoru Šoltesu glede arbitraže brez komentarja.

Reuters
Jean-Claude Juncker

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je odgovoril evropskemu poslancu Igorju Šoltesu na pismo v povezavi z arbitražno razsodbo, ki mu ga je ta skupaj s še tremi kolegi poslal konec septembra. "Ker je zadeva sedaj pred sodiščem, se komisija vzdržuje komentiranja vprašanj, ki jih odpira," je zapisal Juncker.

Pod pismo Junckerju, katerega pobudnik je bil Šoltes (Zeleni), so se konec septembra podpisali še Franc Bogovič (EPP/SLS), Tanja Fajon (S&D/SD) in Ivo Vajgl (Alde/DeSUS). Poslali so ga v vednost tudi vsem evropskim komisarkam in komisarjem.

Štirje evropski poslanci iz Slovenije so v pismu Junckerju opozorili na netransparentno delovanje, nespoštovanje vladavine prava in neaktivnost Evropske komisije v primeru arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Od Junckerja so zahtevali, naj "od Hrvaške jasno zahteva spoštovanje vladavine prava in implementacijo zavezujoče arbitražne razsodbe brez odlašanja", ter poudarili, da alternative implementaciji arbitražne razsodbe ni.

Šoltes je Junckerjev odgovor z današnjim datumom objavil na Twitterju. V treh odstavkih se Juncker zahvali za pismo, spomni, da je Slovenija 13. julija vložila tožbo proti Hrvaški na Sodišču EU, ter sklene, da zadeve, ki je pred sodiščem, ne bo komentiral.

"Juncker vsebine ne komentira, ker da je zadeva v postopku pred Sodiščem EU. Gre za ponovno izmikanje, saj poziv k spoštovanju vladavine prava ne more prejudicirati ničesar," je odgovor na Twitterju komentiral Šoltes.

"Sodišče EU ne bo odločalo o arbitražni odločbi, ta je namreč že znana, zavezujoča in dokončna. Junckerjev odgovor je tako ponoven dokaz, da komisija v tem primeru ne ravna odgovorno in ne izvršuje svoje funkcije branika temeljnih evropskih vrednot," je še zapisal Šoltes.

Evropski poslanci Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver (vsi EPP/SDS) pisma niso podpisali, ker, kot so utemeljili v skupni izjavi, naslovnik ni pravilno izbran, saj je za to vprašanje zadolžen prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Dodali so, da je podpis zavrnil tudi Lojze Peterle (NSi/EPP).