Vojna

Arabska koalicija v Jemen pošilja več kot 10.000 vojakov

STA/B.K.
30. 10. 2018, 15.03
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 15.09
Deli članek:

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je proti jemenskemu pristanišču Hudajda, ki je ključnega pomena za humanitarno pomoč tej z vojno razdejani državi, odposlala več kot 10.000 vojakov. Pripravlja se namreč na novo ofenzivo na to mesto, ki bo po napovedi jemenske vojske stekla "v prihodnjih dneh".

Reuters
Pripadnik Hutijev

Koalicija, ki podpira jemensko vlado, je pred novo ofenzivo na Hudajdo, ki se bo začela "v prihodnjih dneh", na obalo Rdečega morja odposlala okrepitve, je povedal neimenovan predstavnik jemenske vojske.

Dodal je, da bodo vojaki med drugim "zavarovali osvobojena območja" pred uporniškimi Hutiji, ki jih podpira Iran. Enote koalicije iz Sudana pa naj bi zavarovale območja okoli mesta.

Kot kaže, se na novo ofenzivo pripravljajo tudi uporniški Hutiji. Po navedbah predstavnika jemenske vojske so namreč v minulih desetih dneh začeli na strehe stavb v Hudajdi nameščati borce.

Septembra je pod okriljem Združenih narodov prišlo do novega poskusa mirovnih pogovorov med jemensko vlado in uporniki, ki pa je propadel. Hutijski uporniki namreč niso prišli v Ženevo, rekoč da ZN niso izpolnili njihovih zahtev. Arabska koalicija je nato napovedala, da bo ponovno začela z napadi na Hudajdo, skozi katero humanitarni delavci dostavijo tri četrt vse pomoči za Jemen.

Odtlej se je sicer osredotočala predvsem na ponovno zavzetje območij na obrobju mesta in preostalih predelov te province.

ZN so sporočili, da je minuli teden v letalskih napadih na provinco umrlo več deset civilistov. Hutijski uporniki pa so odgovornost zanje pripisali arabski koaliciji.

Arabska koalicija, ki podpira jemensko vlado, je posredovanje v Jemnu začela marca 2015, potem ko so uporniški Hutiji zavzeli večja območja države, vključno s Hudajdo in prestolnico Sano. Z letalskimi napadi je odtlej uspela ponovno osvojiti večje dele države, Hudajda in Sana pa sta še vedno v rokah upornikov.

Mednarodna javnost je do posredovanja arabske koalicije v Jemnu izjemno kritična. Od začetka njenega posredovanja leta 2015 je bilo namreč v konfliktu ubitih okoli 10.000 ljudi, več kot 56.000 pa ranjenih.

ZN so razmere v Jemnu že večkrat označili za najhujšo humanitarno katastrofo. Minuli teden pa so opozorili, da v tej državi lakota grozi 14 milijonov ljudi.

Reuters
Ženska z otrokom v Hudajdi.