Marš milijarderjev

Najbogatejši v zadnjem letu skupno bogastvo povečali za 19 odstotkov

R.T.
26. 10. 2018, 09.20
Posodobljeno: 26. 10. 2018, 09.28
Deli članek:

Skupno premoženje najbogatejših ljudi na svetu se je leta 2017 povečalo na slabih osem bilijonov evrov. Na čelu marša bogatašev korakajo kitajski milijarderji.

Profimedia
Na vse večjem kupu sedijo.

Na svetu se je v letu 2017 »rodilo« 199 novih milijarderjev, pri čemer se jih je skoraj tretjina do bogastva dokopala s pomočjo takih ali drugačnih inovacij, poroča tiskovna agencija Reuters. Eksplozija bogastva je najbolj vidna na Kitajskem, kjer se je število milijarderjev z 318 povečalo na 373. Skupaj so imeli v žepu skoraj bilijon evrov premoženja oziroma 39 odstotkov več premoženja kot leta 2016.

»Kitajski milijarderji poganjajo gospodarsko preobrazbo v državi in posledično tudi v preostalih delih Azije. V malo več kot desetih letih so ustanovili nekatera največja podjetja na svetu, izboljšali življenjski standard in z nesluteno hitrostjo obogateli,« so zapisali v letošnji izdaji poročila Billionaires Insights.

Po navedbah investicijske banke UBS, ki upravlja s sredstvi v višini dobrih dveh bilijonov evrov, in globalnega podjetja za poslovno svetovanje PwC je bilo na Kitajskem lani že večje število milijarderjev kot v ZDA, v naslednjih treh letih pa naj bi jih ti prehiteli tudi z vidika količine bogastva. Kitajski podjetniki v času vse večjih trenj na področjih trgovine in avtorskih pravic tako postajajo vse bolj konkurenčni podjetnikom v Silicijevi dolini. Kot poroča Reuters, ti »razvijajo nove poslovne modele, izkoriščajo priložnosti in se izjemno hitro premikajo med različnimi gospodarskimi sektorji.« Na Kitajskem je od leta 2016 do leta 2018 nastalo 50 zagonskih podjetij, ki jim je vrednost zrasla na bilijon dolarjev ali več. V ZDA so v istem obdobju zabeležili 62 takih podjetij.