Zakon, ki prepoveduje tudi spletne stave, bo začel veljati januarja, njegov namen pa je oslabiti organiziran kriminal, ki preko športnih stav in igralnic pere denar.

Albanija, ena izmed najrevnejših evropskih držav, ima ob 2,8 milijonski populaciji kar 4.200 športnih stavnic. Zato ni nenavadno, da prebivalci te balkanske države letno v legalnih stavnicah pustijo kar 150 milijonov evrov, oziroma 700 milijonov evrov, če prištejemo še nelegalne stavnice, poroča portal Euractiv.

Nov zakon bo prav tako omejil delovanje igralnic, ki bodo morale zapreti svoja vrata v bližini šol. Obratovale bodo lahko le v luksuznih hotelih in v registriranih turističnih letoviščih.

Albanski premier Edi Rama je ob izvolitvi leta 2013 obljubil, da se bo posvetil boju proti gospodarskemu kriminalu, a do danes ni uspel zagotoviti potrebne parlamentarne večine za prepoved stavnic. Albanska parlamentarna opozicija, ki že več tednov bojkotira seje parlamenta, tudi tokrat o zakonu ni glasovala. Ta je bil sprejet s 75 glasovi za v 140-članskem parlamentu.

"To je jasno sporočilo organiziranemu kriminalu, ki skozi to dejavnost pere denar. Hkrati je to dobra novica za vse družine in žrtve kockanja," je po sprejetju zakona dejal Rama.