Udarec EU

V elitni klub s pregrešno dragimi lovci F-35 tudi Belgija

STA/B.K.
26. 10. 2018, 07.30
Posodobljeno: 26. 10. 2018, 07.31
Deli članek:

Belgija je v četrtek napovedala, da namerava nabaviti 34 naprednih ameriških lovskih letal F-35, ki so težko opazni na radarjih.

Reuters
F-35 Lightning II

Ker se ni odločila za nakup Eurofighterjevih typhoonov, kritiki že ocenjujejo, da gre za udarec prizadevanjem Evropske unije za krepitev lastnih obrambnih sil in vojaške industrije.

Z novimi lovci F-35, ki jih izdeluje ameriško podjetje Lockheed Martin, namerava Belgija zamenjati eskadriljo prav tako ameriških lovcev tipa F-16. Belgijsko vojaško letalstvo naj bi nove lovce prevzelo leta 2023.

Belgijski premier Charles Michel je ob objavi napovedi nabave letal tudi zavrnil kritike, da Belgija spodkopava obrambno strategijo EU, ki se je okrepila po odločitvi Britancev za odhod iz EU in po izvolitvi Donalda Trumpa za ameriškega predsednika.

Kot je poudaril Michel, Belgija kupuje tudi brezpilotnike, frigate, minolovce in oklepnike. "In to v okviru Nata in evropske obrambe," je poudaril. "Letala in brezpilotniki so ameriški. Druga oprema je evropska in Belgija bo imela gospodarsko korist," je dodal.

Tudi zunanji minister Didier Reynders je branil nakup ameriških lovcev. Kot je poudaril, so najboljši glede na ceno in operativne zmogljivosti.