V pričakovanju katastrofe

Državi se bliža pošast, ki grozi z uničenjem

S.R.
22. 10. 2018, 20.20
Posodobljeno: 23. 10. 2018, 06.17
Deli članek:

Orkan Willa se je v zelo kratkem času prelevil v pošast, ki zahodni Obali Mehike grozi z uničujočo močjo.

Twitter
Orkan prinaša obilne padavine.

Potem ko so ga še včeraj zjutraj klasificirali kot orkan četrte stopnje, se je Willa nenadoma okrepil in se z vetrovi, ki dosegajo tudi do 260 kilometrov na uro, pognal proti pacifiški obali Mehike. Predstavlja veliko grožnjo letoviščem z visokimi hoteli in številnim ribiškim vasem ob obali. Po navedbah ameriškega Nacionalnega centra za orkane (NHC) bi lahko bile posledice »katastrofalne.« 

Najprej naj bi dosegel otočje Islas Marias, ki je slabih 100 kilometrov oddaljeno od kopnega ter na katerem se nahajata naravni rezervat in zapor. Nato bo začel pustošiti po približno 220 kilometrov dolgem obalnem pasu med mestoma Mazatlan in San Blas. Oblasti so prebivalce na obalnem območju že pozvale k pripravam, saj vetrovne razmere spremlja tudi močno deževje, zaradi česar obstaja velika nevarnost poplav. Zaprli so tudi šole. Samo v mestu Mazatlan, ki je priljubljeno turistično letovišče, denimo živi približno 500.000 ljudi. 

NHC opozarja, da bi lahko padlo od 15 do 30, ponekod tudi do 45 centimetrov dežja, zaradi česar bo zlasti na gorskih območjih velika nevarnost hudourniških poplav in zemeljskih plazov.