Svet

Pri letalskem nizkocenovniku bodo stavkali

S.R./STA
22. 10. 2018, 19.27
Posodobljeno: 22. 10. 2018, 19.28
Deli članek:

Ryanairovo kabinsko osebje, nameščeno v Eindhovnu na jugu Nizozemske, je tik pred zdajci za torek napovedalo 24-urno stavko.

Profimedia
Ryanair

Razlog je nasprotovanje odločitvi družbe, da zapre svojo bazo v tem mestu. Kritični so tudi do odnosa družbe do zaposlenih. Po navedbah nizozemskega sindikata FNV bo stavkalo 90 odstotkov od 98 članov kabinskega osebja na tem letališču. Približno 30 stavkajočih bo ob tem predalo peticijo predstavnikom vlade province, ki ima lastniški delež v letališču. 

Iz irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika so v odzivu zapisali, da gre za "nepotrebno stavko nekaterih članov kabinskega osebja na Nizozemskem". Zagotovili so, da bodo vsi leti iz Eindhovna potekali po načrtih. 

Danes napovedana stavka predstavlja še eno v vrsti stavkovnih aktivnosti Ryanairovih zaposlenih, zaradi katerih je prevoznik utrpel tudi padec dobička. Kot je sporočil danes, je v prvem polletju poslovnega leta, med aprilom in septembrom, ustvaril 1,2 milijarde evrov čistega dobička, kar je sedem odstotkov manj kot pred letom dni. Ryanair je danes potrdil tudi v začetku meseca znižane napovedi za celotno poslovno leto, ki se bo izteklo marca 2019. 

Doslej je Ryanair že dosegel soglasje z vrsto sindikatov in tudi podpisal sporazume, a že zdaleč ne z vsemi poklicnimi skupinami in v vseh državah