Mednarodni škandal

Svet ogorčen, savdski princ pa za pojasnilo klical Trumpovega zeta

T.L.
22. 10. 2018, 11.25
Posodobljeno: 24. 10. 2018, 09.29
Deli članek:

Princ Mohamed in kralj Salman sta klicala najstarejšega novinarjevega sina in izrazila sožalje, medtem ko je Trump zaradi Kushnerja v rahli zadregi. Princ Mohamed je klical Kushnerja, ker ni razumel, zakaj ogorčenje ob izginotju novinarja.

Profimedia
Jared Kushner

Usoda novinarja Džamala Hašodžija tudi po zadnjem preobratu, za katerega je poskrbela savdska oblast s priznanjem, da je novinar umrl v prostorih savdskega konzulata v Turčiji, še vedno ni pojasnjena. Trupla namreč še vedno ni videl nihče, posledično  je zato nemogoče preveriti zadnje navedbe Savdijcev, da je Hašodži umrl po pretepu v pisarni na konzulatu. Prav tako ni pojasnjena vloga savdske kraljeve družine pri smrti novinarja, saj so trditve, ki jih je včeraj izrekel savdski zunanji minister, češ da oblast o tem ni vedela nič in da je novinarjeva smrt strašna napaka, v luči dogajanja vsaj nekoliko sumljive. Savdska Arabija je po tednih zanikanja, da je kakorkoli povezana z izginotjem novinarja, te dni vendarle priznala, da je novinar mrtev in v javnost posredovala pojasnilo, ki kraljevo družino odvezuje kakršne koli vloge pri novinarjevi smrti.

V nedeljo zvečer sta princ Mohamed bin Salman in kralj Salman poklicala Saleha Hašodžija, najstarejšega sina umorjenega novinarja, in izrazila sožalje ob smrti novinarja. Princ in kralj sta se za ta korak odločila skoraj tri tedne po izginotju novinarja, za katerim so se po obisku konzulata v Istanbulu izgubile vse sledi.

Profimedia
Mohamed bin Salam

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je velik zagovornik Savdijcev, je v teh dneh v težavah: sooča se s pritiski iz domačih političnih logov, naj ukrepa proti Savdijcem, hkrati pa je znana povezanost njegovega zeta Jareda Kushnerja s princem Mohamedom s katerim se menda pogovarjata tudi izven uradnih srečanje in preko aplikacije WhatsApp. Zato ne preseneča, da Trump še vedno ni zmogel najti tehtnejše kritike na račun savdskega princa. V zadnjem intervjuju je ohlapno dejal, da ni dvoma, da je prišlo do prevar in laži ter da so zgodbe Savdijcev nekonsistentne. V istem intervjuju pa je našel prostor za pohvalo princa Mohameda, češ, da ima odličen nadzor v državi ...

Sprva kraljeva družina ob škandalu mirna

Vir, ki je blizu savdske kraljeve družine, je za Wall Street Journal izdal, da je bil kraljevi dvor povsem miren, ko se je v javnost prišla novica o izginotju novinarja. Ko pa je zgodba postajala vse močnejša in ni izginila naslovnic svetovnih medijev ter je postala zelo "vroča" v ZDA, je Savdijce zaskrbelo, je razkril vir. Menda ni bil nihče bolj presenečen nad tem kot princ Mohamed, ki ni razumel, zakaj je izginotje novinarja sprožilo tako močen in obsežen odziv. "Resnično je bil šokiran nad močnim odzivom," je potrdil še en vir, ki je blizu kraljevega družine.

"Počuti se izdanega s strani Zahoda. Dejal je, da ne bo nikoli pozabil, kako so se ljudje obrnili proti njemu še preden so bili dostopni kakršni koli dokazi." Razlog za slabo voljo bo princ še imel, saj se odzivi v svetu še zdaleč niso umirili.

Vir, ki so bili obveščeni o nenavadnem klicu, razkrivajo, da je bil princ Mohamed bin Salam zaprepaden nad odzivom mednarodne skupnosti nad Hašodžijevo usodo in je zato po njihovih navedbah 10. oktobra, osem dni po izginotju novinarja, poklical Jareda Kushnerja, zeta predsednika Trumpa, ter ga vprašal, čemu takšno ogorčenje.

Kushner in John Bolton, svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost, sta princu dejala, da mora kar se da hitro razjasniti okoliščine Hašodžijevega izginotja.

Trump o Kushnerju in princu: Sta le mladeniča podobnih let ...

Medtem ko v javnost curljajo takšna in drugačna poročila o vlogi Savdske Arabije v smrti novinarja in odnosom med Kushnerjem in princem Mohamedom, pa skuša Trump z izjavami zmanjšati prijateljstvo med Kushnerjem in Mohamedom.

Konec tedna je novinarjem tako dejal, da gre le "za dva mladeniča", ki sta "podobnih let". Trdil je, da Kushner (37) slabo pozna 33-letnega princa in to kljub temu, da sta se "mladeniča" večkrat srečala na štiri oči in je znano, da zasebno komunicirata preko aplikacije WhatsUp. "To sta dva mladeniča. Jared ga ne pozna dobro. Sta pa podobnih let in se mi zdi, da sta si všeč," je predsednik dejal za The Washington Post. Mohamed in Kushner sta se prvič srečala v Beli hiši marca 2017. Na štiri oči pa sta se srečala še najmanj štirikrat in se menda povezala, ker sta podobne starosti in v svojih družinah zasedata vpliven položaj.

In če Trump v javnosti zmanjšuje pomen prijateljstva med Kushnerjem in princem, je, kot trdijo viri, za zaprtimi vrati slabe volje, ker zetov odnos s princem predstavlja nevarnost za mednarodno krizo. Medtem pa menda Kushner prepričuje Trumpa, naj še naprej podpira princa, ki lahko preživi ta škandal, je poročal The New York Times. In zdi se, da ga predsednik posluša. Sicer pa je Trump še dejal, da ni dokazov, da je princ naročil ali vedel za usmrtitev Hašodžija. "Nihče mi še ni rekel, da je odgovoren on. Nihče mi ni rekel, da ni odgovoren. Nismo še dosegli te točke," je med drugim dejal Trump.