Jedrski sporazum

Gorbačov šokiran nad Trumpovo neumnostjo

B.K.
22. 10. 2018, 10.13
Posodobljeno: 22. 10. 2018, 13.52
Deli članek:

Nekdanji voditelj Sovjetske zveze svari pred posledicami Trumpove odločitve.

Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto napovedal, da bodo ZDA odstopile od pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega z Rusijo (INF).

Pogodba državama prepoveduje posedovanje, proizvodnjo in testiranje jedrskih raket srednjega dosega. Po podpisu dokumenta je bilo uničenih okrog 2700 tovrstnih raket.

Pogodbo INF sta leta 1987 podpisala tedanja voditelja Sovjetske zveze in ZDA Mihail Gorbačov in Ronald Reagan. Končala je nevarno oboroževalno tekmo, ki bi lahko uničila Evropo.

Kaj bi o Trumpovi potezi rekel Reagan lahko le ugibamo, saj je 40. predsednik ZDA preminil že leta 2004, se je pa oglasil 'grobar' Sovjetske zveze Gorbačov, ki je nad ameriško odločitvijo šokiran.

"Mislim, da je to nesprejemljivo," je poslednji predsednik Sovjetske zveze dejal za ruski portal Sputnik. "To je bila velika zmaga, ki smo jo uspeli pripeljati tako daleč, da smo likvidirali jedrsko orožje in bojne konice."

Profimedia
Donald Trump

Gorbačov je odločitev ameriškega predsednika označil za neodgovorno: "Zdi se mi, da se ZDA soočajo s problemi pri sprejemanju odločitev, zato so se odločile za ta, najbolj neodogovoren korak."

V pogovoru za neodvisno rusko tiskovno agencijo Interfax pa je 87-letni Gorbačov dejal, da "odstopanje od teh dogovorov kaže na pomanjkanje razuma. /.../ Ali v Washingtonu res ne razumejo, kam nas lahko to pripelje?"

"Vsi sporazumi namenjeni jedrski razorožitvi in omejevanju jedrskega orožja morajo ostati," je še prepričan Gorbačov, ki poudarja, da so tovrstni sporazumi branik pred uničenjem življenja na Zemlji.