Buren odziv

Mussolinijeva vnukinja grozi: Prijavila bom vse, ki grdo pišejo o dedku

T.L.
19. 10. 2018, 15.15
Posodobljeno: 19. 10. 2018, 15.27
Deli članek:

"Dobro jutro, prijavljam samega sebe: Mussolini je bil ogaben diktator ..." se je pod samoprijavo podpisal novinar.

Profimedia
Alessandra Mussolini

Med italijanskimi uporabniki družbenega omrežja twitter je "vroča tema" trenutno Benito Mussolini, kar je zakuhala kar njegova vnukinja, ki je zagrozila, da bo policiji prijavila vsakogar, ki si bo drznil napisati kaj žaljivega o vodji fašistov.

Alessandra Mussolini je v sredo zapisala na twitterju, da njeni odvetniki pregledujejo Facebook in druga družbena omrežja, kjer preverjajo politično korektnost objavljenih fotografije in iščejo žaljive zapise o njenem dedku. Dodala je še, da kogar bodo sumili, da je objavil žaljive vsebine, bodo spremljali in prijavili policiji.

Alessandra Mussolini, sicer od leta 2014 članica evropskega parlamenta v vrstah italijanske desničarske stranke Forza Italia, je z zapisom sprožila plaz komentarjev. Večina ljudi, ki so se odzvali na zapis, ni bilo preveč razumevajočih.   

Neposreden je bil novinar Luca Bottura: "Dobro jutro, prijavljam samega sebe: Mussolini je bil ogaben diktator, ki je v smrt poslal 300.000 Italijanov in pobil 150.000 civilistov, če sploh ne omenim Judov, ki jih je dostavil Hitlerju ali jih je uplinil sam.

Eden od uporabnikov twitterja pa je opozoril, da je Mussolinijeva sama v prekršku zaradi zagovarjanja fašizma, kar velja v Italiji za pregonljivo dejanje. 

"Tvoj dedek je bil protagonist enega od najbolj mračnih obdobij v zgodovini Italije in zaradi njega umrli številni Italijani," se je glasil zapis enega od uporabnikov omrežja.

Veliko pozitivne pozornosti je požel zapis: "Mussolini - kdo? Tisti, ki je v koncentracijskih taboriščih pobijal Jude, istospolno usmerjene, Rome in politične nasprotnike? Tisti, ki je Italijo pripeljal do lakote in uničujoče vojne?" Zapis se je zaključil z mislijo avtorja, da sicer ne verjame, da bi moralo biti Alessandro sram zaradi tega, kdo je njen dedek, ampak da ne more razumeti, kako je lahko ponosna, da je potomka Mussolinija.