Kitajska

Žena nekdanjega šefa Interpola se boji za svojo varnost

STA/B.K.
19. 10. 2018, 11.59
Posodobljeno: 19. 10. 2018, 11.59
Deli članek:

Soproga nekdanjega predsednika Interpola, Kitajca Meng Hongweija, je v pogovoru za britanski BBC povedala, da se boji za njegovo življenje in za lastno varnost.

Profimedia
Meng Hongwei

Meng Hongwei, ki je bil tudi namestnik kitajskega ministra za javno varnost, je izginil med obiskom na Kitajskem prejšnji mesec, kamor je pripotoval iz Francije, kjer ima Interpol sedež.

Kitajske oblasti so zatem sporočile, da ga preiskujejo zaradi suma prejemanja podkupnin. Sam je 7. oktobra podal odstop s položaja vodje mednarodne organizacije kriminalistične policije.

"To je politični pregon. Nisem prepričana, da je še živ," je v intervjuju, ki so ga opravili v Franciji, povedala njegova soproga Grace Meng. "Otrokom pravim, da je očka na dolgi poslovni poti," je dodala z drhtečim glasom. V intervjuju so jo zakrili in videti je zgolj njeno silhueto.

Tudi sama se namreč boji za svojo varnost. Kot je povedala, kitajske oblasti ne poznajo meja, ko gre za ukrepanje proti nasprotnikom. Sama naj bi prejela grozilne telefonske klice, v katerih so ji sporočili, da je tudi v Franciji tarča.

"Kruti so. Umazani so," je dodala Mengova. "Upreti se moram. Nočem, da bi bilo še več takšnih žena in otrok, kot smo mi," je dodala.

V kampanji proti korupciji, ki jo je sprožil kitajski predsednik Xi Jinping, so doslej kaznovali že več kot milijon uradnikov. Državljani, ki so siti endemične korupcije na Kitajskem, jo v veliki meri podpirajo. A nekateri analitiki pravijo, da kitajski predsednik kampanjo izkorišča tudi za odstranitev političnih tekmecev.