Tragedija na podeželju

Moški želel z ukano do zavarovalnine, obupana žena pa z otrokoma v smrt!

G.G.
18. 10. 2018, 13.35
Posodobljeno: 18. 10. 2018, 13.35
Deli članek:

Kitajsko provinco Hunan razburja tragedija, ki odpira debato o težkem položaju družin in zlasti žensk na podeželju.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Primer je obupno tragičen. Moški, kitajski mediji navajajo le njegov priimek He, se je nameraval z ukano rešiti okoli 12.000 evrov dolga in obenem zagotoviti izplačilo zavarovalnine, ki bi jo prejela njegova družina. Zaigral je lastno smrt.

Brez izhoda

19. septembra je z najetim avtom zapeljal v reko. Tako je vsaj kazalo. Heja so že razglasili za mrtvega, njegova soproga pa je na družabnem omrežju We Chat objavila pismo, v katerem je zapisala, da bo storila samomor. S tem bi zopet združila družino in preprečila brezizhoden položaj, v katerem bi se znašla kot nezaposlena mati samohranilka. Čez nekaj dni je uresničila zapisano. Vrgla se je v reko, s seboj pa vzela tudi mladoletna otroka.

He se je javil nekaj dni po dejanski izgubi družine. Policistom je ves skrušen razložil, da se je nameraval nekaj dni skrivati, potem pa bi se vrnil domov. Ženi ni povedal za svoj pretirano pustolovski načrt, ki se je izkazal za pogubnega.

Dolgovi

V solzah je nadaljeval izpoved o težkem položaju svoje družine. Bolehna hči, odplačilo kreditov, vsakdanji stroški. Denarja ni bilo dovolj, nastajali so dolgovi, ki se jih ni uspel rešiti po konvencionalni poti.

Kitajski sociologi izpostavljajo, da je podobnih, sicer ne tako ekstremnih primerov na kitajskem podeželju, preveč. Ženske nimajo dovolj priložnosti za delo in vključitev v družbo, zato se ob izgubi partnerja v skrajnem primeru zatečejo tudi k samomoru.