Šteti dnevi?

Assange bo moral čistiti za svojo mačko, ali pa ga bodo izselili

B.K.
16. 10. 2018, 11.20
Posodobljeno: 16. 10. 2018, 11.28
Deli članek:

Ekvadorske oblasti so objavile seznam zahtev, ki jih mora izpolnjevati ustanovitelj Wikileaks Julian Assange, če želi še dalje prebivati v prostorih njihovega veleposlaništva v Londonu.

Profimedia
47-letni Avstralec biva v majhni pisarni na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Ustanovitelj portala Wikileaks Julian Assange, ki se pred morebitno aretacijo skriva v ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, bo znova lahko z javnostjo komuniciral preko interneta. A držati se bo moral določenih pravil.

Assange, ki je pred sedmimi meseci izgubil dostop do medmrežja zaradi javne kritike španskih oblasti med referendumom o neodvisnosti Katalonije, bo tega spet lahko koristil, so sporočile ekvadorske oblasti. Vendar bo njegovo delovanje mnogo bolj omejeno. 47-letni Avstralec tako ne bo več smel javno komentirati občutljivih političnih tematik, ki bi lahko škodile ekvadorskim odnosom z drugimi državami, vzdržati pa se bo moral tudi vsakega drugega političnega delovanja.

A to še ni vse. Assangu bo oteženo že samo prebivanje na ambasadi. Tako bo moral plačati svoj del računa za uporabo interneta, uporabljal bo lahko le lastne elektronske naprave, ekvadorskim oblastem pa bo moral sporočiti katere vse naprave uporablja in njihove serijske številke.

Ob tem bo moral slavni žvižgač iz lastnega žepa poravnati vse zdravstvene storitve, ki bi jih morebiti koristil, omejitev pa bodo deležni tudi njegovi redki obiskovalci. Ti bodo morali pred vsakim vstopom v prostore veleposlaništva opraviti podroben pregled, prijaviti katere elektronske naprave bodo vzeli s sabo in sporočiti njihove serijske številke. Prav tako bodo obiski morali biti pravočasno napovedani in odobreni.

Assange pa bo moral sam poskrbeti tudi za svojo hrano. Zaradi varčevalnih ukrepov bo ambasada Avstralcu nudila le vodo, ogrevanje, elektriko in prostor. Hrano, zdravstveno oskrbo, pranje perila in ostale stroške si bo žvižgač moral plačati sam.

Bolj bo moral skrbeti tudi za mačko

Z Assangem v Londonu prebiva tudi mačka, podatek, ki javnosti ni toliko znan. In tudi ta je podvržena novim pravilom. No, njen lastnik. Ekvadorske oblasti so bile namreč jasne, da bo Assange moral bolj skrbeti za mačko, za njo redno pospravljati in čistiti, sicer jo bodo uradniki prisiljeni odnesti v zavetišče.

Assange, ki v prostorih ekvadorske ambasade v Londonu prebiva že od junija 2012, je azil in ekvadorsko državljanstvo dobil, ko je tej latinskoameriški državi vladal še predsednik Rafael Correa. Njegov naslednik Lenin Moreno, ki se je s predhodnikom sprl takoj po izvolitvi, Assangu ni tako naklonjen. Pred časom ga je tako označil za "podedovan problem."