Po izginotju novinarja

Bogati in močni se umikajo, Savdijci z novim načrtom, družina izginulega pa sporoča ...

T.L.
16. 10. 2018, 10.14
Posodobljeno: 16. 10. 2018, 11.55
Deli članek:

Medtem ko se s konference, znane tudi kot Davos v puščavi, ki je napovedana za začetek prihodnjega tedna, veliko pomembnih podjetij umika, pa nanjo Trump pošilja svojega finančnega ministra. Sicer pa podatki kažejo, da so Savdijci "hvaležne stranke" Trumpovih hotelskih uslug.

Reuters
Savdski princ Mohamad bin Salman na obisku pri Trumpu marca letos.

"Z žalostjo in zaskrbljenostjo spremljamo nasprotujoče si novice o usodi našega očeta, za katerim so se izgubile vse sledi pred dvema tednoma, ko je vstopil v savdski konzulat v Istanbulu. Naša družina je travmatizirana in v teh bolečih trenutkih hrepeni po združitvi. Močna moralna in zakonodajna odgovornost, ki smo jo prevzeli od očeta, nas zavezuje za ustanovitev neodvisne in nepristranske komisije, ki naj razišče okoliščine njegove smrti. Hvaležni smo vsem tistim, ki spoštujejo našo zasebnost v teh težkih trenutkih." To je zadnje sporočilo družine savdskega novinarja Džamala Hašodžija, ki je izginil potem ko se je "zaradi papirologije" oglasil na savdskem konzulatu v Istanbulu, poroča CNN.

Nasprotujoče si informacije

V medijih se namreč že vse od trenutka njegovega izginotja pojavljajo nasprotujoče si informacije: od tega, da iz turške strani prihajajo informacije, da imajo posnetke pogovora znotraj štirih zidov med novinarjem in ljudmi, s katerimi je imel opravka, saj da je novinar nosil pametno Applovo uro do poročanj ameriških medijev, da naj bi Savdijci razmišljali o tem, da bi priznali, da je novinar umrl v prostorih konzulata med zaslišanjem, "ki se je sfižilo", do uradnega scenarija kraljevine, po katerem kralj Salman o vsem skupaj ne ve nič. Minuli teden so turški uradniki trdili, da je ukaz za odstranitev novinarja prišel z "vrha"v Savdski Arabiji in da je njegovo odstranitev poskrbela ekipa 15 ljudi. Sicer pa so ponoči turški preiskovalci zaključili preiskavo na savdskem konzulatu in s sabo odnesli tudi nekaj vzorcev. Ali in če sploh kaj bodo odvzeti vzorci razkrili o izginulem novinarju, pa bo zagotovo kmalu jasno.

STA
Ponoči so turški preiskovalci zaključili preiskavo na savdskem konzulatu.

Savdska Arabija se po vsem zapletih in razpletih sooča s pritiski: ameriški predsednik Donald Trump sicer ni prekinil orožarske trgovine s Savdsko Arabijo, resnejših sankcij za proti tej državi pa tudi ni pričakovati. Je pa Trump v zadnjih dveh tednih izrekel le nekaj opozoril Savdski Arabiji, že včeraj pa je očitno sprejel izjavo savdskega kralja Salmana, ki mu je v telefonskem pogovoru zagotovil, da z izginotjem novinarja "nima nič" oziroma, da ne ve, kaj se je zgodilo z njim. Je pa Trump že včeraj v Rijad poslal državnega sekretarja Mika Pompea, morda pa se bo Pompeo na poti ustavil tudi v Turčiji, je še včeraj sporočil Trump. O domnevnem priznanju Savdijcev, ki naj bi po poročanju medijev pripravljali poročilo, v katerem priznavajo odgovornost za smrt novinarja, pa se Trump včeraj še ni želel izrekati, saj da še ni jasno, ali gre bi šlo za uradno poročilo ali govorice, je poročal CNN.

Savdijci Trumpove "hvaležne" stranke

Trumpova vloga in presoja pa je v odnosu do Savdske Arabije nekoliko vprašljiva zaradi poslovnih interesov, ki so povezana z družinskimi podjetji: tako je Trump s prodajo stanovanj v New Yorku prav zahvaljujoč Savdski Arabiji zaslužil milijone, tudi hoteli pod okriljem Trumpove organizacije v Washingtonu, New Yorku in Chicagu dobro služijo s Savdijci. Primer: hotelu v Washingtonu, ki je veljal za nekakšen neuradni sedež lobistov tujih držav, je savdsko lobistično podjetje med oktobrom 2016 in marcem 2017 za usluge plačalo več kot 270.000 ameriških dolarjev. Časnik The Washington Post je poročal, da sta Trumpova hotela tako v New Yorku kot tudi Chicagu v zadnjih mesecih doživela naval gostov iz Savdske Arabije, medtem ko je generalni direktor newyorškega Trump International Hotel v pismu lastnikom meseca maja letos zapisal, da se je v prvem četrtletju prihodek povečal zahvaljujoč "obisku prestolonaslednika Savdske Arabije". Sicer pa tudi prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman ne skriva svoje naklonjenosti do Trumpa.

"Davosu v puščavi" so številni obrnili hrbet

Po drugi strani pa so ameriški in svetovni podjetniki postali nekoliko bolj previdni v odnosu do kraljevine. Prihodnji teden, med 23. in 25. oktobrom, bo v Savdski Arabiji potekala velika konferenca Future Investment Initiative, s katero želi mladi prestolonaslednik Salman državo postopno vpisati na svetovni poslovni zemljevid s poslovnimi priložnostmi, ki niso povezane z naftnim bogastvom. Zaradi velikih imen med udeleženci je konferenca v medijih znana tudi kot "Davos v puščavi". Letošnja udeležba močnih in bogatih, ki krojijo in vrtijo svetovno ekonomijo, pa je v luči kontroverznih okoliščin in nepojasnjeni vlogi Savdske Arabije ob nepojasnjeni usodi novinarja Hašodžija zelo okrnjena, medtem več "pomembnih igralcev" svoje prisotnosti le nekaj dni pred njenim začetkom sploh še ni potrdilo.  

In katera podjetja so svoje najvišje predstavnike že umaknili s konference? JPMorgan Chase, Ford, Uber, Blackstone, Blackrock, MasterCard, Viacom, Thrive, Sinovation Ventures, Svetovna banka, Los Angeles Times, Economist, New York Times.

V "neodločeni" skupini so podjetja SoftBank, HSBC, Glencore, Londonska borza, Societe Generale, BNP Paribas, Standard Chartered, Accor. 

Potrjeno pa prihaja na konferenco Steven Mnuchin, ameriški finančni minister, prva dama Mednarodnega denarnega skladaChristine Lagarde ter izvršni direktorji Siemensa, Credit Suisse in EDF. 

Projekte v Savdski Arabiji je prekinil tudi milijarder in poslovnež Richard Branson, ki preko svoje skupine Virgin sodeluje pri razvojno usmerjenih turističnih projektih v državi, poroča CNN.