Grozi jim tudi zapor

Orbanova vlada udarila po brezdomcih

S.R.
15. 10. 2018, 19.37
Posodobljeno: 15. 10. 2018, 19.48
Deli članek:

Na Madžarskem je kljub ostrim kritikam nasprotnikov v veljavo stopila ustavna sprememba, ki ljudem prepoveduje prenočevanje na javnih mestih, poroča tiskovna agencija Associated Press.

Profimedia
Brezdomcem grozi tudi zaporna kazen.

Profimedia
To ni Orbanov prvi poskus prepovedi brezdomstva.

Zakonodajalci so sedmi amandma temeljnega zakona, kot se od leta 2011 imenuje madžarska ustava, sicer sprejeli že junija.
Policisti bodo lahko odslej vsakomur, ki ga vidijo spati na ulici, izdali opozorilo. Brezdomci, ki bodo v 90 dneh prejeli štiri opozorila, bodo kaznovani z zaporno kaznijo oziroma šestimi meseci javnih del. Amandma poleg členov, usmerjenih v pregon brezdomcev, vključuje tudi člene, ki bodo beguncem še bolj omejili možnosti za pridobitev azila, osredotočen pa je zlasti na zaščito krščanske kulture na Madžarskem. 

Skrajno desna vlada Viktorja Orbana je že v preteklosti poskušala prepovedati »brezdomstvo,« a je ustavno sodišče njihov poskus razveljavilo kot neustaven. Zdaj, ko so prepoved zapisali v temeljni zakon, so pravna sredstva za razveljavitev precej bolj omejena. Nasprotniki in zlasti zagovorniki pravic brezdomcev trdijo, da prepoved in posledična grožnja zaporne kazni ne bosta rešili problematike brezdomstva, zlasti, ker tisti, ki so pristali na ulici, pogosto potrebujejo prej zdravniško in psihološko pomoč, ki je večina zavetišče ne zagotavlja.

30.000 samo v Budimpešti

Madžarska vlada sicer trdi, da imajo brezdomci za nočitev na voljo 9.800 mest v raznih zavetiščih po državi, skupaj pa kar 19.000. Za pomoč brezdomcem je nedavno namenila 25 milijonov evrov. Samo v prestolnici naj bi sicer živelo približno 30.000 brezdomcev. »V preteklosti je bilo že več neuspešnih poskusov izboljšanja trenutnega sistema pomoči brezdomcem, da bi ta lahko zajel tiste, ki živijo na ulici. Oblasti zdaj poskušajo to doseči s strožjimi ukrepi,« pravi socialni delavec Zoltan Aknai. Kot je za Associated Press dejala Jutka Lakatos, ki s soprogom in drugimi sostanovalci biva v kolibi v industrijski coni v Budimpešti, si želi, da pristojni organi amandmaja ne bi izvrševali preveč strogo. »Verjamem, da bodo po začetnem navdušenju spoznali, da je popolnoma nesmiseln in da ne bo prinesel rezultatov,« pravi Jutka.