Davek narave

Snežni vihar terjal življenja devetih alpinistov

STA/B.K.
13. 10. 2018, 12.20
Posodobljeno: 13. 10. 2018, 12.21
Deli članek:

Ob vznožju gore Gurja Himal v Nepalu je umrlo devet alpinistov, potem ko je njihov tabor zajela huda snežna nevihta.

Profimedia
Himalaja

Trupla osmih alpinistov - štirih iz Južne Koreje in štirih vodičev iz Nepala, so reševalne ekipe opazile že zjutraj. Helikopter je med reševalno akcijo sicer uspel pristati tik nad taborom, vendar pa so dostop onemogočale vremenske razmere.

Pilot helikopterja Siddartha Gurung je dejal, da je vihar povzročil pravo razdejanje, saj so bili deli tabora razmetani vsepovsod, prav tako trupla alpinistov. Če bo vreme dovoljevalo, se bo reševalna ekipa tja ponovno odpravila v nedeljo.

Peti južnokorejski alpinist je bil sprva pogrešan, vendar so oblasti potrdile, da je bil med nevihto v taboru in je verjetno prav tako umrl.

Odpravo je vodil znani južnokorejski alpinist Kim Chang-ho, ki je leta 2013 postal Zemljan, ki mu je uspelo v najkrajšem času osvojiti 14 najvišjih vrhov brez dodatnega kisika.

Skupina alpinistov je taborila ob vznožju 7193 metrov visoke gore Gurja Himal in čakala, da bi jim vremenske razmere dovoljevale vzpon na goro. Ta sicer leži v masivu Anapurna, blizu znamenitega Daulagirija, sedme najvišje gore na svetu.

To je najhujša nesreča v Himalaji od leta 2015, ko je snežni plaz, ki ga je sprožil potres, zasul 18 ljudi v baznem taboru pod Mount Everestom. Leto pred tem je plaz na najvišji gori sveta odnesel 16 šerp.