Čiščenje maternice brez anestezije?

Groza v bolnišnici: poslanka šokirala javnost z opisom "najbolj mučnih 30 minut" v življenju

G.G.
12. 10. 2018, 13.24
Posodobljeno: 12. 10. 2018, 13.41
Deli članek:

Poslanka hrvaške stranke Most Ivana Ninčević Lesandrić je včeraj v parlamentu šokirala javnost z opisom postopka čiščenja maternice v splitski bolnišnici.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Poslanka je februarja po spontanem splavu odšla v splitsko bolnišnico, kjer so jo pričakale razmere na »nivoju 15. stoletja«.

»Zvezali so mi roke in noge in začeli postopek čiščenja maternica brez anestezije. To je bilo najbolj mučnih 30 minut v mojem življenju. Vsaka sekundna je trajala kot večnost. Trideset minut ponižanja,« je v Saboru govorila Ninčević Lesandrič, poslanke in poslanci pa so jo v poslušali v nejeveri. »Mislite, da ni dovolj boleče, da ženska izgubi otroka v tretjem mesecu nosečnost, nato pa jo še fizično razmesarijo,« je nadaljevala poslanka in se še posebej obrnila na ministra za zdravje Milana Kujundžića.

Minister ji je odgovoril, da sočustvuje z njo zaradi izgube otroka, po njegovem vedenju pa v hrvaških bolnišnicah ne opravljalo takšnih posegov »na živo«, brez anestezije. Nemudoma pa je od pristojnih zahtevah pojasnila in dokumentacijo.

Grozljive izkušnje

Medtem so hrvaški mediji prejeli več podobnih zgodb, ženske, ki so doživele podobno »grozljivko«, so svoje izkušnje z abrazijo opisale tudi pod objavo na njihovih facebook straneh.

Bolnišnica zanika

Danes je reagiral predstojnik Klinike za ženske bolezni in porode v KBC Split Deni Karelović. Zanikal je navedbe poslanke in dejal, da je pri njej šlo za drug poseg – za vakuumsko aspiracijo, ki je bila opravljena po najnovejših metodah. Karelović je še dejal, da vsi zdravniki kakovostno opravljajo svoje delo, pacientom pa ponudijo lokalno ali splošno anestezijo.