Sodni dan

Orkan stoletja z vso silo udaril ob obalo ZDA, "ljudje bodo umirali"

B.K./STA
10. 10. 2018, 20.42
Posodobljeno: 10. 10. 2018, 22.33
Deli članek:

Orkan Michael je dosegel ameriško obalo, kot orkan četrte stopnje. Gre za tretji najsilnejši pristanek orkana v zgodovini Združenih držav Amerike.

Reuters
Orkan Michael je zadel ob Florido.

Michael, ki se je čez dan premaknil z juga proti severu Mehiškega zaliva in se okrepil v orkan četrte stopnje, je ob pol dveh po lokalnem času, v bližini mesta Panama City na zahodu Floride dosegel kopno.

Ob ’pristanku’ so njegovi vetrovi dosegali tudi do 250 kilometrov na uro, s sabo pa je prinesel tudi do štiri metre visoke valove. Michael se je iz orkana najnižje prve stopnje ob vstopu v Mehiški zaliv mimo Kube hitro okrepil v orkan najvišje kategorije.
Michael je med 15 najintenzivnejšimi tropskimi cikloni v Atlantskem oceanu, in tretji najmočnejši ob pristanku, v zgodovini ZDA.  Prebivalci poročajo o katastrofalnem stanju. Na nekaterih delih Floride je veter ruval drevesa in prevračal avtomobile, spet drugje je rušil vse pred sabo. Mnogi opazovalci neviht, ki so prvič v življenju videli tako močno nevihto, so ostali brez besed. Brez elektirke je ostalo že 200.000 odjemalcev.

Upravitelj zvezne agencije za posredovanje v nesrečah (Fema) Brock Long se je pridružil vrsti lokalnih, državnih in zveznih uradnikov z opozorilom prebivalcem ogroženih območij, da gre za orkan najhujše vrste, ki bo po Floridi močno prizadel še Georgio ter nato tudi tudi Južno in Severno Karolino.

Ukaz za evakuacijo so izdali za 375.000 prebivalcev redko poseljenega območja na severu Floride ob morju, ki ga bo najbolj zalilo. Tisti, ki se niso umaknili, bodo morali počakati in upati na najboljše. Long je napovedal, da bodo ljudje umirali.

Michael je sicer nenavaden orkan, ki se premika izjemno hitro, zato se njegovih učinkov ne bojijo le na Floridi, pač pa tudi v notranjosti države.

Long je dejal, da imajo na terenu 3000 ljudi, letalo in v pripravljenosti ekipe za iskanje in reševanje. Posebej je opozoril Georgio, da jo čaka najhujši orkan v zadnjih desetletjih.

Prizadeti bodo tudi deli Alabame, Michael naj bi med pomikanjem čez kopenski del juga ZDA ohranil moč tropske nevihte in v petek naj bi se ob izstopu nazaj v Atlantik spet okrepil.