orkan

Michael se je ojačal na 4. stopnjo, podražil nafto

B.K.
10. 10. 2018, 16.42
Posodobljeno: 10. 10. 2018, 17.09
Deli članek:

Tropski vihar, ki grozi vzhodni obali ZDA, je postal orkan četrte stopnje.

NOAA
Orkan Michael se iz Mehiškega zaliva premika proti Floridi.

Sunki vetra, ki jih s sabo prinaša tropski vihar Michael so se povzpeli na hitrost tudi do 230 kilometrov na uro. Vihar je v zgodnjih jutranjih urah dosegel četrto stopnjo. Gre za smrtonosno ujmo, ki bi lahko v ZDA povzročila 15 milijard dolarjev škode.

Približno pol milijona ebivalcev, ki so se znašli na poti orkana Michael, je guverner Floride Rick Scott že v torek pozval k takojšnji evakuaciji, a mnogi ostajajo v svojih domovih in upajo na najboljše. Ameriški nacionalni center za orkane sicer opozarja, da bodo vetrovi ponekod dosegli več kot 240 kilometrov na uro, pade pa lahko tudi do 30 centimetrov dežja.

Michael se bo sicer v Floridi mudil le nekaj časa, meteorologi pa predvidevajo, da bo svoj pohod uničenja nadaljeval še po drugih ameriških zveznih državah: Alabami, Virginiji, Georgii in po obeh Karolinah, ki se še postavljata na noge po tem, ko ju je 14. septembra zajel orkan Florence.

Hitro premikajoča se nevihta je sicer že povzročila za več milijard dolarjev škode. Naftni podjetji BP in Chevron sta morali, zaradi močnih vetrov in visokih valov, ustaviti črpanje nafte s ploščadi v Mehiškem zalivu. Proizvodnja nafte se je na tem območju v enem dnevu zmanjšala za 40 odstotkov, proizvodnja zemeljskega plina pa za 28 odstotkov. Cena surove nafte Brent je zato poskočila za 1,2 dolarja na 85 dolarjev za sodček.