Sestavili seznam nevarnih

Po napadu psa na dojenčka: za nevarne pse odslej obvezen nagobčnik

T.L.
10. 10. 2018, 15.42
Posodobljeno: 10. 10. 2018, 15.49
Deli članek:

Če pes brez nagobčnika ugrizne osebo, je takojšnja posledica odvzem psa. Prav tako mora lastnik ob kršitvi obveznega nošenja nagobčnika plačati kazen v višini 200 evrov in opraviti obvezno šesturno usposabljanje s pasjim trenerjem.

Profimedia
Tudi staffordski bulterierji so se znašli na seznamu.

Na Dunaju morajo psi s seznama nevarnih psov po sprejetju novele zakona na področju vzreje živali odslej nositi nagobčnik in biti na povodcu. Novela, ki bo še letos stopila v veljavo, za lastnike nevarnih psov v prvi vrsti prinaša več obveznosti: psom bodo morali nadeti nagobčnik in jih voditi na povodcu, za same lastnike pa novela omejuje stopnjo alkohola v krvi, ki enako kot pri vozniku ne sme preseči 0,5 promilov.

Povod za novelo je bil napad psa na dojenčka, ki je podlegel poškodbam.

Če pes brez nagobčnika ugrizne osebo, je takojšnja posledica odvzem psa. Prav tako mora lastnik ob kršitvi obveznega nošenja nagobčnika plačati kazen v višini 200 evrov in opraviti obvezno šesturno usposabljanje s pasjim trenerjem. Ob ponovni kršitvi mora lastnik še enkrat opraviti izpit za vodenje psa, ob tretji kršitvi pa se mu pes odvzame. Kazen za sprehajanje psa brez povodca znaša 100 evrov, za preseganje 0,5 promilov alkohola v krvi pa je najnižja kazen 1000 evrov.

Konec 2017 je bilo na Dunaju prijavljenih 55.581 psov, med njimi šest odstotkov oziroma 3300 tako imenovanih nevarnih psov.

Za pasme, ki niso na seznamu, je predpisana uporaba nagobčnika ali povodca, na vozilih javnega prometa in v večjih množicah ljudi pa za vse pse velja uporaba obojega.

Dunajska zakonodaja na področju vzreje živali je že sedaj najstrožja v Avstriji. Od leta 2010 je na Dunaju obvezno opravljanje izpita za lastnike določenih pasem psov.

Katere pasme so uvrstili na seznam nevarnih

Pri sestavljanju seznama nevarnih pasem so strokovnjaki upoštevali pogostost napadov in moč ugriza ter za nevarne označili naslednje pse: bulterierje, rotvajlerje, ameriške staffordske terierje, staffordske bulterierje, neapeljske, španske in argentinske mastife, pitbulterierje, tosa inuje, brazilske file, bulmastife in argentinske doge. Enako velja tudi za mešance teh pasem.

Izpit, pri katerem dokažejo, da imajo svojega psa pod kontrolo, morajo vsaki dve leti opraviti lastniki, starejši od 16 let. Od uvedbe je izpit opravilo 6576 lastnikov in število ugrizov je v treh letih upadlo za 63 odstotkov.