Uničenje na turističnem otoku

VIDEO in FOTO: Katastrofalne posledice »bibličnih« poplav, število žrtev naraslo na devet

S.R.
10. 10. 2018, 14.45
Posodobljeno: 10. 10. 2018, 14.53
Deli članek:

Močno deževje in posledične poplave, ki so ponoči udarile na Majorki, so terjale že devet žrtev.

Twitter/MeteOrihuela
Dan po katastrofi.

Najhuje jo je odneslo mesto Sant Llorenc na severovzhodu španskega otoka Majorka. Španski časnik El Pais poroča o najmanj devetih smrtnih žrtvah in pri tem dodaja, da gre za morda najhujše poplave na tem območju v zadnjih 25 letih. Tri smrtne žrtve so našteli v majhnem turističnem kraju S’Illot, eno v občini Arta in štiri v mestu Sant Lorenc. Reševalne službe so nato poročale še o deveti žrtvi. Pogrešajo še šest oseb, med katerimi so britanski turisti ter domačini. Po poročanju španske Civilne garde sta dva britanska turista,ki so ju poplave zajele med vožnjo s taksijem, tudi med žrtvami. Taksista še vedno pogrešajo.

Močno deževje, ki je na območje v zgolj dveh urah spustilo kar 230 milimetrov vode, je zalilo običajno precej suh potok Ses Planes, ta pa je bruhnil skozi zgodovinsko središče mesta Sant Lorenc ter s seboj odnašal avtomobile in zalival hiše, v katerih je ostalo ujetih več sto prebivalcev. Na reševalce jih je večina počakala na balkonih in strehah zgradb. Okoli 200 jih je moralo zapustiti svoje domove. Zrušili so se tudi številni transformatorji, zaradi česar je bilo območje brez elektrike, kar je reševalcem še dodatno otežilo delo. Na terenu je še vedno prisotnih približno 400 reševalcev, pripadnikov Civilne garde, gasilcev in lokalnih policistov, ki odstranjujejo posledice, rešujejo življenja in ob tem ocenjujejo nastalo škodo. Iz Valencie so na otok že ponoči poslali sedem vojaških vozil.

Profimedia
Skozi središče mesta je "bruhnil" potok.

Posledice nočne katastrofe so hude. Še vedno so zaprte številne ceste, oblasti pa so prebivalstvo v Sant Llorencu pozvale, naj domov ne zapuščajo, na cesto pa da naj se podajo zgolj v nujnih primerih. Catalina Cladera z regionalnega urada za finance in javno upravo je poplave opisala kot »uničujoče.« »Tega nismo pričakovali. Alarm se je iz rumenega nenadoma spremenil v oranžnega. Potok je bil v dobrem stanju, a se je vanj v prekratkem času izlilo preveč vode,« je pojasnila. Na otoku so že razglasili tri dni žalovanja, centralno vlado v Španiji pa so pozvali, da poplave razglasi za naravno katastrofo.