Ujma

Orkan Michael terjal že 13 življenj, v ZDA grozi tudi bombažu in citrusom

B.K.
9. 10. 2018, 18.55
Posodobljeno: 9. 10. 2018, 18.59
Deli članek:

Orkan Michael se je okrepil v orkan 2. kategorije s hitrostjo vetrov do 155 kilometrov na uro in se pomika proti obali severne Floride.

NOAA
Orkan Michael se iz Mehiškega zaliva premika proti Floridi.

Smrtonosni orkan Michael, ki je terjal že najmanj 13 smrtnih žrtev v Srednji Ameriki, od tega šest v Hondurasu, štiri v Nikaragvi in tri v El Salvadorju, bo v sredo trčil v obalo ameriške zvezne države Floride.

Guverner Floride Rick Scott je v 26 okrožjih že razglasil izredne razmere in opozoril, da bi se tropska nevihta utegnila razviti v "smrtonosen" orkan. "To je grozljiva nevihta in napovedi so vedno bolj nevarne. Do trčenja nas loči 12 ur," je dejal.

Najbolj ogrožene so nižine na severozahodu Floride, kjer opozarjajo pred katastrofo. Na evakuacijo se pripravlja okoli 120.000 ljudi, Scott pa opozarja, da bodo morali verjetno evakuirati še več ljudi. Ob tem so ogrožena tudi bombažna polja v regiji, kjer je pobranega šele okoli 10 odstotkov vsega letošnjega bombaža. Če bo orkan zavil bolj južno, pa bodo na udaru nasadi citrusov, poroča finančni portal Bloomberg.

Vremenoslovci opozarjajo, da se bo Michael, ko bo predvidoma v sredo dosegel celino, okrepil v orkan 3. kategorije.