Vojska

Nato pripravlja največjo vojaško vajo po hladni vojni

STA/B.K.
9. 10. 2018, 17.23
Posodobljeno: 9. 10. 2018, 17.26
Deli članek:

Zveza Nato bo od 25. oktobra do 7. novembra na Norveškem izvedla največjo vojaško vajo po koncu hladne vojne, imenovano Trident Juncture 18.

Profimedia
V vaji bo sodelovalo 29 zaveznic z okoli 150 zračnimi plovili, 60 ladjami in 10.000 vozili.

V vaji bo sodelovalo okoli 50.000 vojakov, 150 zračnih plovil, 60 ladij in 10.000 vozil. ZDA bodo sodelovale z letalonosilko Harry S. Truman, so danes sporočili v Natu.

Ameriška vojna mornarica s sodelovanjem z letalonosilko Harry S. Truman potrjuje svojo prožnost, agilnost in zavezanost zavezništvu, je danes v Bruslju poudaril admiral James G. Foggo. S tem se število sodelujočih vojakov zviša na približno 50.000.

V Natu so septembra za STA pojasnili, da bodo slovenske sile nameščene na Norveško z več lokacij, tudi iz Luke Koper, ter da slovenski prispevek vključuje vozila in osebje, ki bo izvedlo premik na lokacijo vaje ter postopke sprejema, nastanitve in nadaljnje napotitve. Slovenska oprema je po današnjih neuradnih informacijah iz Luke Koper že odplula, vojaki z osebno opremo pa bodo tja odleteli skupaj s črnogorskimi vojaki.

Čeprav je za lokacijo vaje izbrana država, ki meji na Rusijo, v Natu poudarjajo, da bo to obrambna in odvračalna vaja, ki ni uperjena proti nobeni konkretni državi, temveč proti kateri koli državi, ki bi napadla zavezništvo.

Reuters
V vaji bo sodelovalo okoli 50.000 vojakov,

Vaja na kopnem bo potekala 1000 kilometrov stran od meje z Rusijo, operacije v zraku pa 500 kilometrov stran, je danes v Bruslju pojasnil norveški general Rune Jakobsen. "Rusija nima razloga za strah ali da bi videla to kot kaj drugega kot vajo," je še dodal.

Vaja temelji na "fiktivnem, a realističnem" scenariju simulacije kolektivne obrambe na oborožen napad proti eni od zaveznic, je minuli teden povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

V vaji bo sodelovalo 29 zaveznic ter partnerski državi Švedska in Finska z okoli 150 zračnimi plovili, 60 ladjami in 10.000 vozili. Rusija je povabljena kot opazovalka.

Odnosi med Natom in Rusijo so se močno zaostrili po ruski priključitvi Krima, ki je za mednarodno skupnost nezakonita. Rusija je na vzhodu države avgusta izvedla veliko vojaško vajo Vostok-2018, v kateri je po ruskih navedbah sodelovalo okoli 300.000 vojakov.

Namen vojaške vaje je med drugim preveriti učinkovitost sil pri velikih premikih po ozemlju zaveznic in s tem tudi ustreznost infrastrukture, ki jo poskuša EU izboljšati z novimi predlogi v okviru projekta vojaške mobilnosti.