Skrivnostna družinska dediščina

FOTO: Hitlerjev pranečak prekinil desetletja molka: Trump je lažnivec

T.L.
10. 10. 2018, 06.49
Posodobljeno: 10. 10. 2018, 09.02
Deli članek:

Alexander Stuart-Houston, 68-letni pranečak Adolfa Hitlerja, ki je bil rojen v ZDA, je razkril, zakaj ne podpira predsednika Trumpa.

Profimedia
Nasprotniki so Trumpa že večkrat primerjali s Hitlerjem, zdaj je proti Trumpu spregovoril še Hitlerjev sorodnik.

Desetletja dolg molk je prekinil sorodnik zloglasnega nacističnega vodje Adolfa Hitlerja. V svetu, v katerem je očitno dovoljeno vse, tudi potvarjanje zgodovinskih dejstev, je nastopil trenutek, ko so se življenju v anonimnosti odpovedali tisti, ki so si zanjo prizadevali vrsto let. Eden od njih je Alexander Stuart-Houston, 68-letni pranečak Adolfa Hitlerja, ki je bi rojen v ZDA, na Long Islandu v zvezni državi New York. 

Od Hitlerja in Hillerja do Stuart-Houstona

Družina Williama Patricka Hilterja (1911-1987), nečaka Adolfa Hitlerja, je živela v angleškem Liverpoolu. Williamova mama je bila Irka, njegov oče pa Adolfov polbrat Alois Hitler. Nekaj let je v 30.ih letih William živel tudi v Nemčiji, po sporu s stricem pa se je vrnil na Otok in za revijo Look napisal članek "Zakaj sovražim strica". Kasneje se je z mamo preselil v New York in se leta 1944 pridružil ameriški mornarici v borbi proti stričevim silam. Po koncu vojne je spremenil priimek Hitler - leta 1946 najprej v Hiller, kasneje pa v Stuart-Houston -, se poročil s Phyllis, ki je nemškega porekla in se preselil na Long Island, kjer je v relativni anonimnosti vzgajal štiri sinove. Eden od sinov, Howard, je umrl v prometni nesreči leta 1989. Noben od treh preživeliuh sinov nima potomcev.

Alexander in njegova dva še živa brata, Brian in Louis Stuart-Houston, z mediji niso govorili več desetletij, zdaj pa je novinarjem nemškega časnika Bild Alexandra uspelo izslediti in prepričati v krajši pogovor. Brian in Louis, ki živita blizu drug drugega, sta ostala neomajna in sta prošnjo za pogovor zavrnila, Howard, četrti brat, pa je pokojen od leta 1989, ko je bila zanj usodna prometna nesreča. 

Alexander, ki je najstarejši preživeli sorodnik nemškega diktatorja, se sicer glede političnega prepričanja prišteva med republikance, kljub temu pa ni našel lepe besede za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, saj ga je med drugim označil za lažnivca.

Alexandrovo srednje ime je Adolf – zakaj ga je oče poimenoval po stricu, ki ga je sovražil, ni povsem jasno – je namreč v ekskluzivnem pogovoru, ki se je odvijal na verandi njegove lesene hiše v mestecu Patchogue, kot zaveden republikanec dejal: "Zadnja oseba, za katero bi dejal, da jo občudujem, je Donald Trump. Nedvomno ni eden mojih ljubših. Nekatere stvari, o katerih Trump govori, so v redu… Je pa moteč njegov način. In enostavno ne maram lažnivcev.Alexander sicer že desetletja ni zamudil volitev, kjer vedno, kot pravi, izbere osebo, ki delo opravlja najbolje.

Njegova izbira bi bila Merklova

Presenetljivo ali ne, pa je Hitlerjev sorodnik še razkril naklonjenost do nemške kanclerke Angele Merkel, o kateri sicer predsednik Trump nima najboljšega mnenja. Stuartu-Houstonu se Merklova dopade in bi, če bi lahko, zanjo tudi glasoval na volitvah. "Všeč mi je. Dobra je. Zdi se inteligentna in pametna oseba," je ocenil. Odgovor Stuarta-Houstona na vprašanje, kako Merklova obvladuje begunsko krizo v Evropi, je bil jedrnat: "Kanclerka dela, kar mora narediti".

Skrivnostna družinska dediščina

Mestece Patchogue šteje komaj 20.000 duš, večina prebivalcev pa ne ve oziroma doslej ni vedela, iz kako razvpite družine izhaja Alexander. Ena od sosed, ki je sicer poznala identiteto družine, je za nemški časnik dejala, da gre za "odlične ljudi" kljub povezavi z Adolfom Hitlerjem, človekom, ki je ugonobil milijone ljudi.

Profimedia
William Patrick Hitler se je po selitvi v ZDA boril tudi proti stričevim silam: med leti 1944 in 1947 je bil član ameriške mornarice.