Korupcija

Predsednik Interpola pred izginotjem opozoril ženo, sedaj odstopil

B.K.
8. 10. 2018, 09.14
Posodobljeno: 21. 11. 2018, 09.25
Deli članek:

Poslal je odstopno izjavo, kitajske oblasti ga sumijo korupcije.

Profimedia
Meng Hongvej

Ko je 64-letni Meng Hongvej v torek, 25. septembra pristal na Kitajskem, se je zadnjič oglasil svoji ženi Grace Meng, ki prebiva v francoskem Lyonu. "Počakaj na moj klic," je zapisal v sporočilu. Čakala je zaman, klica ni bilo. Je pa čez nekaj minut prejela drugo sporočilo. V njem ni bilo besedila, le ilustracija noža - simbola nevarnosti.

Meng je sicer kitajski državljan. Pred dvemi leti je bil kot prvi Kitajec imenovan za predsednika mednarodne organizacije kriminalistične policije Interpol. Ko je prevzel funkcijo je dejal, da bo to uporabil tudi za promocijo kitajskega pravnega sistema po svetu. Ta je sedaj na prste stopil prav njemu.

Čeprav se ni javil ne ženi, ne javnosti, je Meng v nedeljo zvečer v nenavadnih okoliščinah stopil v stik s svojo organizacijo. Interpolu je namreč poslal odstopno izjavo, v kateri nepreklicno "in s takojšnjo veljavo" odstopa z mesta predsednika. Kot vršilec dolžnosti ga je nadomestil njegov namestnik Kim Džong Jang, sicer državljan Južne Koreje.

Kitajske oblasti njegovega izginotja niso komentirale, kljub temu, da je o stanju svojega predsednika poizvedoval tudi Interpol. Oglasile so se šele danes, s kratkim sporočilom, da je Meng pridržan, zaradi "kršenja zakonov." Osumljen bi naj bil prejemanja podkupnine.

Kitajske oblasti so pod vodstvom predsednika Ši Džinpina začele z obsežno protikorupcijsko kampanjo, v kateri je funkcije, premoženje in prostost izgubilo že več kot 120 visokih uradnikov, vojaških častnikov, vodstvenih kadrov v državnih podjetjih in nacionalnih voditeljev. Zdi se, da je Meng Hongvej zadnji v vrsti kitajskih uradnikov, ki je padel v roke protikorupcijske Centralne komisije za disciplinski nadzor.

Meng je bil med letoma 2013 in 2017 namestnik ministra za javno varnost in direktor kitajske obalne straže. Aprila letos so ga izključili iz centralnega odbora Komunistične stranke Kitajske.