Napeto

VIDEO: Snemali, ko so se policisti ruvali z moškim. Policija pojasnjuje ...

R.T.
4. 10. 2018, 09.05
Posodobljeno: 4. 10. 2018, 10.04
Deli članek:

Na spletu se je znašel posnetek, ko se več policistov na ulici bori z moškim na tleh. Ko so moškega že obvladali, je pritekel še en policist in ležečega večkrat brcnil.

Youtube
Kaos ob postaji podzemne železnice.

Berlinska policija se je znašla na udaru kritik po dogodku v Kreuzbergu pred tednom dni, posnetek dogajanja pa je pristal na svetovnem spletu in izzval veliko ogorčenja zaradi, kot ocenjujejo gledalci, policijske brutalnosti, saj moški na posnetku ni bil oborožen.

Na posnetku je videti policiste, ki se pred zbranimi ljudmi v bližini postaje podzemne železnice Kottbusser Tor bori z moškim na tleh. Zdi se, da se moški na tleh vztrajno upira in v dogajanje se vključuje vse več policistov, medtem ko drugi stojijo okoli policijskega avta in pazijo, da se v dogajanje ne vpletejo mimoidoči.

Medtem ko prihajajo policijske okrepitve, pa je na posnetku videti policista, ki priteče in takoj dvakrat brcne že obvladanega osumljenca na tleh. Množica je ponorela in protestirala, proti policistom so "frčali" tudi različni predmeti. V napetem ozračju so policisti uspeli osumljenca spraviti v policijsko vozilo in ga odpeljati s kraja. 

Začetka dogajanja na posnetku ne vidimo. V uvodnih stavkih pred začetkom posnetka je zapisano, da so policisti temnopoltega moškega osumili, da je tat koles. Kolesa so v Berlinu zelo cenjeno prevozno sredstvo in tudi cene so temu primerne. Iz urada berlinske kriminalistične policije (LKA) so sporočili, da so v zvezi z dogodkom začeli preiskavo po ogledu posnetka in kritikah javnosti o policijski brutalnosti. 

Berlinska policija je po dogodku na družbenem omrežju twitter zapisala, da je po sumu na krajo kolesa v Kreuzbergu prišlo do "nasilnega upora", proti policistom pa je letelo kamenje in steklenice. Pri tem je bil eden policisti lažje, drugi pa težje poškodovan in je v bolnišnici, štiri ljudi pa so policisti aretirali.

Naslednji dan je policija na twitterju zapisala, da so policisti prejeli namig o domnevnem tatu koles in so se približali 22-letnemu moškemu. Po postopku identifikacije so policisti nadaljevali s patruljo, ko se je moški vrnil moški vrnil do policistov in brcnil v policijski avto in odprl zadnja vrata vozila. In šele na tej točki so ga policisti pridržali.