Starši pozor!

V notoričnem "vrtcu," ki sploh ni vrtec, zavajali starše

S.R./STA
4. 10. 2018, 07.31
Posodobljeno: 4. 10. 2018, 07.47
Deli članek:

V zadnjih dneh smo veliko poročali o dogajanju za štirimi stenami zasebnega zavoda Kengurujčki, kjer naj bi se dogajale raznovrstne strahote. Na dogajanje se je odzvala tudi vodja sektorja za predšolsko vzgojo na ministrstvu za izobraževanje Vida Starič Holobar.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vida Starič Holobar je za TV Slovenija dodatno pojasnila, da so šli inšpektorji še isti dan, ko so bili z zadevo seznanjeni, na kraj dogodka in zadevo obravnavajo prednostno.

Javnih samostojnih vrtcev je sicer registriranih 108, vrtcev pri osnovnih šolah 226, zasebnih vrtcev je 88, varuhov predšolskih otrok pa 337, so še navedli na ministrstvu.

Opozorila je še, da zavod Kengurujčki ni vrtec. Vsak javni in zasebni vrtec je namreč zapisan v razvid. Po njeni oceni je izvajalec varstva zavajal starše in "kršil lepo število predpisov," ki določajo, pod kakšnimi pogoji se izvaja varstvo otrok. Dodala je še, da pred tem dogodkom prijav v zvezi s tem zavodom niso dobili.

Na ministrstvu so pojasnili še, da je bila na naslovu, na katerem je svoje delovanje oglaševal zasebni zavod Kengurujčki, v register varuhov z odločbo dne 7. 4. 2015 vpisana oseba - varuh predšolskih otrok. Tudi oni so opozorili, da ni šlo za zasebni vrtec, temveč za varuha, ki samostojno opravlja dejavnost varstva otrok (kot s. p.). "V postopku je oseba izkazala izpolnjevanje vseh pogojev, zato je bila tudi vpisana v register varuhov," so dodali.

Starši pozor!

Starič Holobarjeva je ob tem zatrdila še, da bi, če bi šlo za vrtec, vpisan v razvid, lažje izvajali nadzor nad dejavnostjo. "To je tista varovalka in staršem bi bilo za priporočiti, da se prej prepričajo, ali imajo izvajalci dovoljenja ministrstva za izobraževanje."

Ministrstvo je na svoji spletni strani sicer včeraj objavilo tudi obvestilo staršem predšolskih otrok, v katerem opozarjajo, kako pomembno je, da si pred načrtovano vključitvijo otroka v vrtec oziroma varstvo pridobijo vse potrebne informacije.

Informacije o prostih mestih v vrtcih, o razliki med programi v javnih in zasebnih vrtcih, o vrstah teh programov, o možnosti izbire med javnim ali zasebnim vrtcem ter različnimi programi, pa tudi o tem, kdo so lahko zasebni vzgojitelji ali varuhi predšolskih otrok in katere pogoje morajo izpolnjevati, objavljajo na spletni strani ministrstva, prav tako jih lahko starši pokličejo na telefonsko številko 01 400 54 92.

Kot so še pojasnili na spletni strani, nadzor nad delom vrtcev, ki vključuje nadzor nad uresničevanjem zakonov, drugih predpisov in aktov, ki urejajo organizacijo, opravljanje predšolske vzgoje v vrtcih in namensko porabo javnih sredstev sicer izvaja inšpektorat za šolstvo. Starši, skrbniki ali rejniki otroka, v vrtcu pa svet staršev ali zaposleni delavci, lahko o nepravilnostih obvestijo inšpekcijsko službo in dajo pobudo, da se v vrtcu opravi izredni nadzor. Inšpektor jih je dolžan obvestiti o vseh dejanjih, ki jih je opravil v zvezi s pobudo, in ukrepih, če to zahtevajo.