Previsoke cene črnega zlata

Naftne skrbi Rusije in ZDA; Trump zažugal tesnim zaveznikom

G.G./STA
3. 10. 2018, 17.56
Posodobljeno: 4. 10. 2018, 17.16
Deli članek:

Cene nafte rastejo. To v slabo voljo spravlja tako ruskega kot ameriškega predsednika.

Reuters
Savdski princ Mohammad bin Salman na obisku pri Trumpu marca letos.
Cene nafte so se med drugim zvišale tudi zaradi ameriških sankcij proti Iranu. Rusiji bi ustrezala cena nafte med 65 in 75 dolarji za 159-litrski sod.

Cene nafte se trenutno gibajo najvišje po novembru 2014. Cene za sod severnomorske nafte brent so trenutno pri okoli 85 dolarjev za sod, v luči sankcij ZDA proti Iranu pa rast spodbujajo predvsem skrbi glede zalog črnega zlata.

Prvi mož Rusije Vladimir Putin se je deloma strinjal z izjavo ameriškega kolega Donalda Trumpa, da so cene nafte previsoke visoke. "A takšne cene gre v veliki meri pripisati trenutni neodgovorni politiki ameriške administracije, ki neposredno vpliva na svetovno gospodarstvo," je dodal Putin.

Trump je medtem potegnil nenavadno potezo za ameriškega predsednika. Napadel je eno svojih najpomembnejših zaveznic Savdsko Arabijo. Kot je v torek dejal na predvolilnem shodu v zvezni deželi Misisipi, bi morala bogata Savdska Arabija plačati ZDA za varovanje države.

"Ljubim kralja, kralja Salmana, ampak rekel sem mu, kralj, varujemo vas. Brez nas vas morda po dveh tednih ne bi bilo več," je dejal Trump in omenil, da bi morala bogata kraljevina za takšno varovanje tudi plačati.

Profimedia
Putin in sin kralja Salmana na ogledu tekme med Rusijo in Savdsko Arabijo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji.

Savdski minister za energijo Kalid Al Falih je sicer na moskovski konferenci povedal, da so države proizvajalke v zadnjih tednih ali mesecih proizvodnjo dvignile za okoli milijon sodov dnevno, pri tem pa dodal, da bo oktobra Savdska Arabija dnevno mejo dvignila na okoli 10,7 milijona sodov.