Nezakonite milijarde

VIDEO: Tihotapljenje drog in ugrabitve? Pozabite, zdaj denar služijo drugače

T.L.
28. 9. 2018, 11.00
Posodobljeno: 28. 9. 2018, 11.33
Deli članek:

Kriminalne in oborožene skupine zaslužke iz nezakonitih poslov prelivajo na konfliktna območja in podžigajo oborožene spopade. In s tem še več zaslužijo.

Reuters
Oborožene skupine so iznajdljive pri iskanju novih virov zaslužka, s katerimi financirajo oborožene spopade.

Združbe organiziranih kriminalcev in oborožene skupine se hitro prilagajajo "razmeram na trgu" in načinom, kje in na kakšen način zaslužiti čimveč denarja. Tako tihotapljenje droge ni več poglaviten vir prihodkov teh združb in skupin, ki so se raje osredotočile na izkoriščanje okolja in naravnih virov. To je zapisano v najnovejšem poročilu Interpola z naslovom The World Atlas of Illicit Flows, ki spremlja, kako milijarde ameriških dolarjev vsako leto pritekajo v konfliktna območja.

V preteklosti so glavni prihodek kriminalcev in oboroženih skupin predstavljale ugrabitve, tihotapljenje drog in zahteve po odkupninah, danes pa so se preusmerili na nezakonito izkoriščanje virov iz okolja, kot so zlato, rudnine, diamanti, oglje, divje živali in drugi naravni viri.

Nezakonita sečnja, lov na divje živali, trgovina z divjimi živalmi, neregulirani ribolov in operacije, ki se ukvarjajo z nezakonitim odlaganjem nevarnih odpadkov, so vsi veliki storilci za kriminalna podjetja. V poročilu Interpol opozarja, da mediji v povezavi z nezakonitimi prihodki pogosto omenjajo Islamsko državo, ob tem pa poudarjajo, da njihovi nezakoniti zaslužili pomenijo skupno le štiri odstotke v skoraj 27 milijard evrov vredni "pogači" nezakonitih zaslužkov. Razlika gre v žepe drugih organiziranih kriminalnih skupin. 

Na primer: leta 2017 je približno 40.000 članov talibanov zaslužil okvirno med 85 milijoni in 110 milijoni evrov z (nezakonito) "obdavčitvijo" prenosa drog, prehodov ozemlja pod njihovim nadzorom in kmetijskih izdelkov –  ter donacij iz tujine. 

Pri pisanju poročila je sodeloval tudi norveški center za analize RHIPTO in globalna iniciativa za boj proti transnacionalnemu organiziranemu kriminalu (Global Initiative Against Transnational Organised Crime), gre pa za prvi globalni pregled tihotapskih poti, ki jih uporabljajo tovrstne skupine. Opisanih je približno 1000 poti, ki jih te skupine uporabljajo za tihotapljenje vsega: zlata, diamantov, drog, ljudi in slonovine. "Organizirani kriminal vse bolj spodkopava mir, varnost in razvoj v svetu", je dejal Mark Shaw, direktor globalne iniciative.  

"Kriminalne skupine s svojimi dejavnostmi podžigajo nasilne konflikte, ki spodkopavajo vladavino zakona," pa dodajaJürgen Stock, generalni sekretar Interpola. 

Še en primer: nezakonito rudarjenje predstavlja približno 17 odstotni delež v financiranju oboroženih skupin. Organizirane kriminalne skupine so prav tako vključene v donosno trgovino s slonovino in rogov nosorogov, ki jih v Aziji uporabljajo v tradicionalni medicini, čeprav s 193 milijoni evrov na leto znesek predstavlja relativno majhen zaslužek v milijarde evrov težkem zaslužku teh skupin.

Tihotapljenje droge pa ostaja donosen posel in po zaslužku sledi "ekološkemu kriminalu". Predstavlja 28 odstotkov skupnega letnega zaslužka, ki ga, kot rečeno, Interpol ocenjuje na 27 milijard evrov.