Tragedija je 11. oktobra 2008 prežala za vogalom, ko je kontroverzni politik krepko pijan sedel v avto in sredi noči pri hitrosti okoli 140 kilometrov na uro izgubil nadzor nad phaetonom. Po policijskem poročilu je v bližini Kotmare vasi povozil dva prometna znaka, z desnim kolesom zapeljal na bankino, "pokosil" živo mejo in treščil v betonski podpornik vrtne ograje. Avto se je nato večkrat prevrnil, Haider pa je utrpel hude poškodbe glave in prsnega koša ter umrl na poti v bolnišnico.

Avstrijski mediji poročajo, da je stranka Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ), naslednica Haiderjevih svobodnjakov, za 40 tisoč evrov kupila močno poškodovan Haiderjev služben avtomobil. Kam so ga odpeljali? Phaeton je v shranjen nekje v Labotski dolini, sporočajo iz BZÖ, niso pa se še odločili, kaj točno bodo storili z njim. Že pred leti so dejali, da si ne želijo, da bi Haiderjev avto postal »romarsko središče«.

Čeprav je preiskava potrdila, da je bil avto v brezhibnem tehničnem stanju, peščica še vedno verjame v sabotažo oziroma zaroto. Najbolj bizarna ugibanja govorijo o raketnem napadu, krivca iščejo v sindikatih, največji nemški banki Deutsche Bank in izraelski obveščevalni službi Mosad.