Blizu desete obletnice smrti

Haiderjev avto je še vedno na Koroškem

R.T.
28. 9. 2018, 10.11
Posodobljeno: 28. 9. 2018, 14.07
Deli članek:

Skoraj deset let je minilo od smrti deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja. Kje so danes razbitine njegovega VW Phaetona?

Reuters
Razbitine Haiderjevega avtomobila.

Tragedija je 11. oktobra 2008 prežala za vogalom, ko je kontroverzni politik krepko pijan sedel v avto in sredi noči pri hitrosti okoli 140 kilometrov na uro izgubil nadzor nad phaetonom. Po policijskem poročilu je v bližini Kotmare vasi povozil dva prometna znaka, z desnim kolesom zapeljal na bankino, "pokosil" živo mejo in treščil v betonski podpornik vrtne ograje. Avto se je nato večkrat prevrnil, Haider pa je utrpel hude poškodbe glave in prsnega koša ter umrl na poti v bolnišnico.

Avstrijski mediji poročajo, da je stranka Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ), naslednica Haiderjevih svobodnjakov, za 40 tisoč evrov kupila močno poškodovan Haiderjev služben avtomobil. Kam so ga odpeljali? Phaeton je v shranjen nekje v Labotski dolini, sporočajo iz BZÖ, niso pa se še odločili, kaj točno bodo storili z njim. Že pred leti so dejali, da si ne želijo, da bi Haiderjev avto postal »romarsko središče«.

Čeprav je preiskava potrdila, da je bil avto v brezhibnem tehničnem stanju, peščica še vedno verjame v sabotažo oziroma zaroto. Najbolj bizarna ugibanja govorijo o raketnem napadu, krivca iščejo v sindikatih, največji nemški banki Deutsche Bank in izraelski obveščevalni službi Mosad.