Glarus

FOTO: Beda na ladji s slovenskim kapitanom: obupani mornarji kličejo na pomoč

R.T.
28. 9. 2018, 10.07
Posodobljeno: 28. 9. 2018, 10.13
Deli članek:

Minil je že skoraj teden dni, odkar so švicarsko tovorno ladjo ob nigerijski obali napadli pirati.

Facebook
Tovorno ladjo je na varno spravila nigerijska mornarica.

Ladja Glarus švicarskega ladijskega prevoznika Massoel Shipping, ki je iz Lagosa v Port Harcourt, so v soboto napadli pirati. Vkrcali so se s pomočjo daljših lestev, uničili večino komunikacijske opreme in zajeli 12 od skupno 19 članov posadke. Poleg slovenskega kapitana je med talci še sedem državljanov Filipinov in po en državljan Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Romunije in Ukrajine. Družine ugrabljenih mornarjev so že bile obveščene o incidentu.

Ladje ne smejo zapustiti

Napadalci so bili oboroženi s kalašnikovimi. Po vkrcanju so vpadli na poveljniški most in v kabine za posadko, pobrali prenosne računalnike, gotovino in druge vredne predmete. Nato naj bi v nogo ustrelili prvega častnika in ladjo zapustili s slovenskim kapitanom in enajstimi člani posadke. Na krovu so pustili v nogo ustreljenega Ukrajinca in s svojim dvomotornim čolnom (vsak naj bi imel 200 konjskih moči, poroča omenjeni časnik) odpluli neznano kam.

Facebook
Tovorna ladja Glarus

Tovorno ladjo je na varno spravila nigerijska mornarica, še vedno je zasidrana v nigerijskem pristaniškem mestu Port Harcourt. Na njej, kot poroča 24UR ZVEČER, še vedno ždijo mornarji, ki niso bili ugrabljeni, in obupani prosijo za pomoč. Poškodovane ladje namreč ne smejo zapustiti, dokler teče preiskava. Pa še to: vso lastnino so jim pobrali pirati.

Na ladji je še sedem članov posadke, družbo jim dela oboroženo spremstvo.

Nigerijska pomorska uprava je v ponedeljek sporočila, da so začeli iskalno in reševalno operacijo. Po navedbah njenega direktorja Dakukuja Petersida si v upravi prizadevajo, da bi našli člane posadke in da bi bili brezpogojno izpuščeni.

Revščina

Do tiste usodne sobote so bile na tem območju napadene štiri ladje, ugrabljenih pa 27 članov posadke, je za omenjeno informativno oddajo povedal Pottengal Mukundan, direktor mednarodne agencije za spremljanje piratskih napadov. Vsi so bili izpuščeni nepoškodovani. Fred Uduma, predsednik nigerijsko slovenske gospodarske zbornice, je pojasnil, da problematika ne bo odpravljena, dokler nigerijska vlada ne bo rešila težav z brezposelnostjo.

Novih informacij o ugrabljenih ni.