Arnhem

VIDEO: Preprečili teroristični napad, prijeli sedem domnevnih džihadistov

J.P.
28. 9. 2018, 08.53
Posodobljeno: 28. 9. 2018, 09.18
Deli članek:

Do zob oboroženi nizozemski policisti so pridržali osumljence, ki naj bi pripravljali teroristični napad. Zasegli so jim samomorilske jopiče, orožje in eksplozivne naprave.

Profimedia
Pristojni so morali s preiskavo pohiteti (fotografija je arhivska).

Dogajalo se je v Arnhemu. Iz vozila na enem od tamkajšnjih parkirišč so izvlekli vsaj dva moška in opravili štiri hišne preiskave. Oglasili so se tudi v mestu Weert. Aretirali so sedem ljudi. Kolovodja naj bi bil moški po imenu Hardi N., ki naj bi pripravljal velik teroristični napad. Gre za 34-letnega Iračana, ki so ga lani skupaj s še dvema obsodili, ker se je skušal pridružiti Islamski državi.

Ko so včeraj prišli ponj, so njegovo domovanje preletavali policijski helikopterji. Vrata so odprli na silo, poletele so dimne bombe. Slišati je bilo poke, a zaenkrat še ni znano, kaj jih je povzročilo. Prej omenjena moška, ki sta bila obsojena skupaj z njim, sta pri sebi imela pet kosov strelnega orožja. Prav tako naj bi se skušala dokopati do jurišnih pušk, pištol, samomorilskih jopičev, granat in materiala za izdelavo bomb. Policisti so v Weertu nadalje zasegli tudi bel kombi, poroča MailOnline.

Bili so blizu izvedbe

Pristojni so morali s preiskavo pohiteti, so dejali, ni pa še znano, kje so nameravali udariti. Na tem mestu velja omeniti, da sta na Nizozemskem oktobra na sporedu dva odmevna maratona.

Sedem osumljencev, starih od 21 do 34 let, so danes pripeljali pred sodnika. Trije so iz Arnhema, dva iz Rotterdama, eden iz Huissna in eden iz Vlaardingna.