Novičok

"Razkrinkali" ruskega turista, je Putin lagal?

J.P.
27. 9. 2018, 08.41
Posodobljeno: 27. 9. 2018, 08.49
Deli članek:

Britanci so prepričani, da so Ruse ujeli na laži, potem ko naj bi razkrinkali enega od atentatorjev.

Profimedia
Ruslan Boširov oziroma Anatolij Vladimirovič Čepiga?

Upokojeni polkovnik Skripal je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora. Azil v Veliki Britaniji pa ima od leta 2010, ko ga je Moskva skupaj s še tremi zaporniki izpustila v zameno za 10 ruskih vohunov, ki jih je prijela ameriška FBI.

Pred nekaj tedni se je ruski predsednik Vladimir Putin pred kamerami zaklinjal, da sta Rusa, ki so ju posnele britanske varnostne kamere in ki ju Velika Britanija sumi, da sta v Salisburyju zakrivila napad z novičokom, le civilista in ne pripadnika Glavnega obveščevalnega direktorata (GRU), ruske obveščevalne službe. Spletni analitiki Bellingcat so včeraj, kot trdijo Britanci, razkrinkali enega od njiju – Ruslan Boširov naj bi bil v resnici Anatoli Vladimirovič Čepiga, polkovnik v GRU. Britanski mediji poročajo, da Putin 39-letnika, ki je deloval v Čečeniji in Ukrajini, leta 2014 odlikoval pod njegovim domnevno pravim imenom.

Po objavi novice se je nemudoma oglasil britanski nekdanji minister Boris Johnson, ki je dejal, da gre za "totalno predvidljivo" vest. "Kaj boš rekel zdaj, Putin?" je zapisal na twitterju.

Čepiga naj 17 let služil v vrstah Specnaza, sovjetskih tajnih posebnih sil pod neposrednim poveljstvom GRU-ja, in vsaj devet let pod krinko. Njegov čin naj bi nakazoval, da je ukaz za napad prišel "od zgoraj".

Ogledala naj bi si katedralo

Boširov in Aleksander Petrov sta bila v začetku meseca obtožena, da sta 4. marca v angleškem Salisburyju z novičokom zastrupila bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo. Najdena sta bila nezavestna na klopi v omenjenem mestu. Njo so iz bolnišnice v Salisburyju odpustili na začetku aprila, njega sredi maja. Pozneje sta se pojavila na ruski televiziji RT in zatrdila, da sta bila tam zgolj zaradi katedrale.

Profimedia
Aleksander Petrov in Ruslan Boširov

V tajnosti

Novičok velja za enega najbolj smrtonosnih bojnih strupov. Znanstveniki takratne Sovjetske zveze so ga v tajnosti razvijali v 70. in 80. letih minulega stoletja. Pri raziskavah naj bi sodelovale še nekatere druge države.