Zabavljač

VIDEO: Trump trdi, da jih je spravil v smeh

G.G./STA
27. 9. 2018, 08.13
Posodobljeno: 27. 9. 2018, 08.19
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je pred odhodom iz Generalne skupščine ZN v New Yorku priredil novinarsko konferenco, na kateri se je precej hvalil.

Reuters
Donald Trump je hvalil dosežke svoje administracije.

Trump je v torek govor začel s samohvalo, podobno kot na svojih političnih zborovanjih. Po izjavi, da je njegova administracija v dveh letih naredila več kot praktično katerakoli administracija v zgodovini, se je v dvorani Generalne skupščine zaslišalo pritajeno muzanje. Ko je dvignil obrvi in pribil, da je vse res, je smeh postal glasnejši. Na novinarski konferenci je Trump zatrdil, da je skušal spraviti v smeh ljudi, ki niso znani po aplavzih in smehu, kar mu je tudi uspelo. "Ob meni se ljudje vedno zabavajo," je dejal in medije obtožil napačnega poročanja.

Novinarsko konferenco, ki je bila sicer namenjena predvsem mednarodnim temam, so okupirali ameriški novinarji, ti pa so Trumpa, ki se je vidno zabaval, zasuli z vprašanji o domačih temah. Trump se je sicer pohvalil, da je svet rešil pred jedrsko vojno s Severno Korejo, do katere bi zanesljivo prišlo in milijoni bi umrli, če ona sam ne bi zmagal na volitvah. Ameriški predsednik se je pohvalil tudi s tem, da je preprečil pokol milijonov v zadnji sirski uporniški enklavi Idlib. Tega mu menda nihče ne priznava, ampak nič zato, ljudje naj bi to vedeli, je prepričan Trump.

Kot je pojasnil, ga je neka Sirka na srečanju opozorila na pripravo ofenzive Sirije s pomočjo Rusije in Irana. V roke je vzel New York Times - časopis je po njegovem sicer poln lažnih novic o njem, a ga kljub temu še vedno rad bere - ter presenečeno ugotovil, da se ofenziva res pripravlja.

Državnemu sekretarju Miku Pompeu in svetovalcu za nacionalno varnost Johnu Boltonu je nato naročil, naj ofenzivo ustavita. "Bilo bi škoda, če bi pobili milijone ljudi. V Varnostnem svetu sem posebej pohvalil Iran, Rusijo in Sirijo, da niso napadli Idliba," je dejal Trump in dodal, da bodo sedaj k zadevi pristopili počasneje in bolj "kirurško".

Ob srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem je Trump v sredo dejal, da podpira rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu in izrazil prepričanje, da se bodo Palestinci "stoodstotno" vrnili k pogajanjem. Do konca leta bo pripravil mirovni načrt oziroma bo to storil njegov zet Jared Kushner, ki ima zelo rad Izrael, ampak bo zelo pošten tudi do Palestincev, je zatrdil Trump.

Na novinarski konferenci je vztrajal, da je kitajski predsednik Xi Jinping njegov dober prijatelj, obenem pa ponovil obtožbo, da se Kitajska vpleta v kongresne volitve, ker ga želi kaznovati zaradi uvajanja carin.