Sirija

Izrael se bo še naprej boril v Siriji, a se bo usklajeval z Rusijo

STA/B.K.
25. 9. 2018, 17.10
Posodobljeno: 25. 9. 2018, 17.11
Deli članek:

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes zatrdil, da se bo Izrael še naprej boril proti iranskim silam v Siriji, pri čemer se bo usklajeval z Rusijo v izogib incidentom, kakršen se je zgodil minuli teden, ko je bilo nad Sirijo sestreljeno rusko vojaško letalo.

Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjahu.

"Še naprej bomo ukrepali, da bi preprečili utrjevanje iranske vojske v Siriji, in nadaljevali varnostno usklajevanje med izraelskimi obrambnimi silami in rusko vojsko," je izjavil Netanjahu.

Sirska protiletalska obramba je minuli teden med izraelskim letalskim napadom po pomoti sestrelila rusko vojaško letalo, pri čemer je umrlo 15 ruskih vojakov. Moskva je za incident okrivila izraelske pilote, ki da so rusko letalo uporabili za kritje. Izrael zavrača ruske ugotovitve in trdi, da so bila njihova letala nazaj v izraelskem zračnem prostoru, ko je bilo letalo sestreljeno.

Rusija je nato v ponedeljek napovedala nove varnostne ukrepe za zaščito svojih sil v Siriji. Med drugim bo sirski vojski dobavila sodoben protiletalski obrambni sistem S-300 in onemogočila delovanje radarskih in komunikacijskih sistemov vojaških letal.

Netanjahu je ob napovedanih ukrepih opozoril ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj ne daje naprednih oborožitvenih sistemov v neodgovorne roke.